ΑΘΗΝΑ
10:05
|
20.04.2024
Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας το κινητό της πρώην πρωθυπουργού είχε χακαριστεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας, αφού μια βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι το κινητό τηλέφωνο της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας είχε χακαριστεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Σε ένα ανεπιβεβαίωτο ρεπορτάζ, η The Mail on Sunday επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενες πηγές ασφαλείας που ανέφεραν ότι το προσωπικό κινητό τηλέφωνο της Τρας είχε παραβιαστεί από ξένους πράκτορες οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες ανταλλαγές με διεθνείς εταίρους». Οι χάκερ απέκτησαν επίσης πρόσβαση στις συνομιλίες της Τρας με τον σύμμαχό της Κουάσι Κουαρτένγκ να επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι το χακάρισμα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ηγεσίας των Συντηρητικών αυτό το καλοκαίρι, αλλά ότι οι λεπτομέρειες αποσιωπήθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «εξαιρετικά σοβαροί». «Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας που εγείρονται από μια επίθεση όπως αυτή από ένα εχθρικό κράτος», ανέφερε η Κούπερ σε ανακοίνωσή της.

«Υπάρχουν επίσης σοβαρά ερωτήματα ασφαλείας σχετικά με το γιατί και πώς αυτές οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει ή κυκλοφορήσει αυτή τη στιγμή, τα οποία πρέπει επίσης να διερευνηθούν επειγόντως», δήλωσε. «Είναι σημαντικό όλα αυτά τα ζητήματα ασφαλείας να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν στο υψηλότερο επίπεδο».

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός Στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ, δεν αρνήθηκε ότι έγινε το χακάρισμα, αλλά επέμεινε ότι υπήρχαν «πολύ ισχυρά πρωτόκολλα» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κυβερνητικών επικοινωνιών.

«Δεν γνωρίζω τις πλήρεις λεπτομέρειες για το ποια παραβίαση ασφαλείας, εάν υπήρξε, έλαβε χώρα», δήλωσε ο Γκόουβ. «Είμαι βέβαιος ότι ακολουθήθηκαν τα σωστά πρωτόκολλα. Είμαι βέβαιος ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, ανάλογα με την περίπτωση».

Το BBC και το Sky News δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν την αναφορά.
Μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι το «παραβιασμένο» τηλέφωνο έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο σε μια ασφαλή κυβερνητική τοποθεσία μετά από παραβίαση μηνυμάτων έως και ενός έτους, συμπεριλαμβανομένων «εξαιρετικά ευαίσθητων συζητήσεων» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα