ΑΘΗΝΑ
12:22
|
19.04.2024
Ενέργεια, μεταναστευτικό, αναθεωρητική πολιτική γειτονικών χωρών και Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης του Μητσοτάκη με τη Λιθουανή ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμπνοια στην ανάγκη μίας «ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης» της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας και των υπερβολικών διακυμάνσεων που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαπιστώθηκε κατά της συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία της Λιθουανίας στην οποία πραγματοποιεί από νωρίς σήμερα επίσημη επίσκεψη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης διμερών επενδύσεων στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της χώρας μας σε «κόμβο μεταφοράς ενέργειας» μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Εικόνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε ακόμη για ζητήματα ασφάλειας ενεργειακών υποδομών στο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολυεπίπεδη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή σε συνεννόηση και διάλογο, δεν θα δεχθεί, όμως, αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις με βάση τις εμπειρίες των δύο χωρών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Μετά τη συνάντησή του με τη Λιθουανή ομόλογό του Ιγκρίντα Σιμονίτε, ο Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι τη Λιθουανία, κυρίως γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 100 έτη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο ισχυρές, όπως αποδεικνύεται και από τις συχνές και παραγωγικές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα… Πιστεύω πως η ανάπτυξη των στενών σχέσεών μας είναι μια φυσική εξέλιξη, καθώς υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις χώρες μας και παρά τη γεωγραφική μας απόσταση η Ελλάδα και Λιθουανία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, όπως είναι η απειλή του αναθεωρητισμού, η ενεργειακή κρίση, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού στην οποία αναφερθήκατε. Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές αλλά και μια σταθερή δέσμευση για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επιβεβαίωσε κατά τη συνάντησή του την δέσμευση Ελλάδας και Λιθουανίας να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας «μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, με εξαίρεση έναν, ενάντια σε αυτή την επίθεση».

Ανέφερε πως καταδίκασαν «με τους πιο αυστηρούς όρους» τις τελευταίες επιθέσεις που εξαπολύει η Ρωσία «αδιακρίτως» με πυραύλους και drones σε ουκρανικές πόλεις που οδηγούν στο θάνατο αθώους πολίτες. Ισχυρίστηκε επίσης πως «θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη στον ουκρανικό λαό».

Τέλος, ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Λιθουανή ομόλογό του και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, υπονομεύοντας την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα