ΑΘΗΝΑ
22:14
|
04.05.2024
Πανηγυρίζοντας μια μεγάλη νίκη, αν και όχι τόσο ευρεία όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ο νέος πρόεδρος δήλωσε ανήσυχος για την εκκωφαντική σιωπή του αντιπάλου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα 77 του χρόνια, ο κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη χθες Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, με 50,9% έναντι 49,1% του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, σημειώνοντας μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

«Σήμερα, λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε και είναι πολύ μεγάλη για να υποβιβαστεί στον θλιβερό ρόλο του παρία», δήλωσε ο νικητής των εκλογών χαιρετίζοντας μια κόκκινη λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει την νίκη του στη λεωφόρο Παουλίστα στο Σάο Πάολο και τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης της κοινωνικής «ειρήνης» και της «ενότητας».

Πανηγυρίζοντας μια μεγάλη νίκη -αν και όχι τόσο ευρεία όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις- ο νέος πρόεδρος δεν παρέλειψε να δηλώσει ανήσυχος για την εκκωφαντική σιωπή του αντιπάλου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του, πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την Εθνική Εφορευτική Επιτροπή.

«Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, ο ηττημένος υποψήφιος θα μου είχε ήδη τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει την ήττα του. Δεν μου έχει τηλεφωνήσει ακόμα· δεν ξέρω ούτε αν θα μου τηλεφωνήσει, ούτε αν θα αναγνωρίσει» το αποτέλεσμα, είπε ο Λούλα στους υποστηρικτές του.

«Θα ήθελα να είμαι απλά ευτυχής, αλλά είμαι κατά το ήμισυ ευτυχής και κατά το ήμισυ ανήσυχος», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς η ανησυχία στην Βραζιλιάνικη κοινωνία για τις επόμενες κινήσεις του Ζαϊρ Μπολσονάρου, του οποίου η προεδρία προκάλεσε περιβαλλοντική τραγωδία και είδε σχεδόν 700.000 Βραζιλιάνους να πεθαίνουν από τον Covid, παραμένει έντονη.

«Από την 1η Ιανουαρίου θα κυβερνήσω για τα 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες, όχι μόνο για όσους με ψήφισαν», διαβεβαίωσε ο Λούλα, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν θέλει να ζει σε διχασμένη χώρα, σε κατάσταση αέναου εμφυλίου. Η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα. Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος».

Αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον ζήτημα του Αμαζονίου, όπου η αποψίλωση και οι πυρκαγιές αυξήθηκαν θεαματικά επί των ημερών του Ζαΐρ Μπολσονάρου. «Η Βραζιλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται να ζήσει ο Αμαζόνιος», είπε χαρακτηριστικά. «Ο εφιάλτης επιτέλους τελείωσε.

«Με είχαν θάψει ζωντανό», είπε ο πρώην μεταλλωρύχος, παρομοιάζοντας την εκλογική του νίκη με «ανάσταση». Μια «ανάσταση» που θα επισφραγιστεί την 1η Ιανουαρίου που θα τον δει να αναλαμβάνει την τρίτη του θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, 12 χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, αλλά και αφού πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή, μετά τις καταδίκες του για διαφθορά, που μετέπειτα ακυρώθηκαν λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων και παραλείψεων.

Συγχαρητήρια από όλον τον πλανήτη

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη χθες Κυριακή του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επί του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο πολωμένες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι (…) εξέλεξαν τον νέο πρόεδρό τους σε μια ειρηνική και καλά οργανωμένη διαδικασία. Συγχαρητήρια στον Λούλα! Ανυπομονώ να εργαστούμε μαζί και να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Βραζιλίας με την κυβέρνησή σου και με το νέο κοινοβούλιο» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ μέσω Twitter.

«Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να είναι ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι! Σήμερα στη Βραζιλία θριάμβευσε η δημοκρατία. Συγχαρητήρια Λούλα!», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες – όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Για μια νίκη «απαραίτητη για την ενίσχυση της ενότητας της Λατινικής Αμερικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης της Μεγάλης Πατρίδας», έκανε λόγο στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Περού Πέντρο Καστίγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα