ΑΘΗΝΑ
21:31
|
11.05.2024
Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν το πλήρωμα και κατάσχεσαν το φορτίο λαθρεμπορικού πλοίου που μετέφερε 11 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) συνέλαβε το πλήρωμα και κατάσχεσε το φορτίο ενός ξένου πλοίου που μετέφερε 11 εκατομμύρια λίτρα (2,9 εκατομμύρια γαλόνια) λαθρεμπορίου καυσίμου, σύμφωνα με τοπικό δικαστικό αξιωματούχο.

Ο αρχηγός του δικαστικού σώματος της νότιας επαρχίας Χορμοζγκάν, Μοζτάμπα Γκαχρεμανί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης κατάσχεσαν το σκάφος, το οποίο δεν κατονομάζεται, στα ύδατα του Κόλπου.

«Ο καπετάνιος και το πλήρωμα αυτού του ξένου δεξαμενόπλοιου κρατούνται, καθώς ολοκληρώνονται οι έρευνες και οι νομικές διαδικασίες», είπε σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τον ημιεπίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Tasnim, ενώ πλαισιώνεται από μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και δικαστικό προσωπικό στο κατάστρωμα του πλοίου.

Η εθνικότητα του σκάφους ή το πλήρωμά του δεν ανακοινώθηκε, αλλά ο Γκαχρεμανί είπε ότι η αξία του φορτίου του ανέρχεται σε 2,2 τρισεκατομμύρια ριάλ (περίπου 6,6 εκατομμύρια δολάρια).

Το Tasnim δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που εικονίζει τα λαθραία καύσιμα στο βυτιοφόρο.

«Όλα τα πλοία που έχουν παραδώσει καύσιμα στο παραβάτη δεξαμενόπλοιο υπόκεινται επίσης σε δίωξη», είπε ο δικαστικός αξιωματούχος.

Ο Γκαχρεμανί είπε ότι οι συλληφθέντες λαθρέμποροι θα τιμωρηθούν με χρηματική ποινή έως και 10 φορές την αξία του κατασχεθέντος φορτίου, εκτός από ποινές φυλάκισης, ενώ το πλοίο θα κατασχεθεί υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης.

Περιέγραψε επίσης την κατάσχεση ως «σημαντικό πλήγμα» στις οργανωμένες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου καυσίμων στα νότια ύδατα του Ιράν, το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως επικερδές λόγω των ιρανικών επιδοτήσεων καυσίμων και του φθηνού νομίσματος της χώρας.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις του κατά του λαθρεμπορίου και κατά καιρούς ανακοινώνει κατασχέσεις φορτίων που μεταφέρονται από ξένα πλοία.

Όμως η ποσότητα των καυσίμων που κατασχέθηκαν τη Δευτέρα φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, ένα πλοίο που ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκε τον περασμένο μήνα φέρεται να μετέφερε 757.000 λίτρα (200.000 γαλόνια) καυσίμου.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα