ΑΘΗΝΑ
07:48
|
05.11.2024
Το πιστοποιητικό επιτρέπει να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες για πρώτη φορά, αλλά υπολείπονται της ισότητας του γάμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τόκιο έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα σύστημα πιστοποιητικών εταιρικής σχέσης σε ομόφυλα ζευγάρια – που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες για πρώτη φορά, αλλά υπολείπονται της ισότητας του γάμου.

Κάποιοι ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας ολόκληρης της Ιαπωνίας.

Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών της G7 που δεν αναγνωρίζει τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις. Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες υποστηρίζουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιαπωνίας NHK, το 57% ήταν υπέρ, ενώ μόλις το 37% ήταν κατά.

Παρά τη ευρεία αυτή υποστήριξη, ένα περιφερειακό δικαστήριο στην Οσάκα έκρινε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η υπάρχουσα απαγόρευση του γάμου ομοφύλων ήταν συνταγματική. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, ο Ναμπόρου Γουατανάμπε -τοπικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος- χαρακτήρισε τους γάμους ομοφύλων “αηδιαστικό”. Τα σχόλια επικρίθηκαν ευρέως.

Ωστόσο, υπάρχει κινητοποίηση προς μεγαλύτερη ισότητα. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο ιδρύθηκε για πρώτη φορά σε μία από τις συνοικίες του το 2015, αφού εξαπλώθηκε σε εννέα ακόμη συνοικίες και έξι πόλεις στα δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Asahi Sinbun. Το νέο μητροπολιτικό σχήμα θα το φέρει σε όλες τις περιοχές της πόλης και τον πληθυσμό της στα 14 εκατομμύρια.

Τα πιστοποιητικά συμβίωσης- τα οποία έχουν επίσης εισαχθεί σε οκτώ άλλους νομούς σε όλη την Ιαπωνία – θα επιτρέψουν στα ομόφυλα ζευγάρια να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τα παντρεμένα σε ό,τι αφορά τη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και την πρόνοια. Αλλά δεν θα βοηθήσει σε ζητήματα όπως η υιοθεσία, η κληρονομιά και οι βίζες συζύγων.

Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 18 ετών που είτε ζει είτε εργάζεται στο Τόκιο επιτρέπεται να υποβάλει αίτηση, με 137 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή.

Για ζευγάρια όπως η Μίκι και η Κέιτι, το πιστοποιητικό αφαιρεί ένα βάρος από το μυαλό τους.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι θα μας αντιμετωπίσουν ως ξένους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε η Μίκι- η οποία ζήτησε να αναφέρονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα – είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Σογιόκα Γιαμαμότο – μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των LGBT που ήταν μεταξύ των πρώτων που έλαβε το πιστοποιητικό της την Τρίτη – είπε στους δημοσιογράφους ότι ειλικρινά ήλπιζε ότι “μπορούμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων θα μπορούν να προστατεύονται και να γίνονται πιο ίσα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Βρέθηκε και άλλος άνδρας νεκρός σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας

Σύλληψη 55χρονου με τσεκούρι στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα