ΑΘΗΝΑ
12:08
|
04.05.2024
Η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε απόψε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τον στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται για μία ακόμη φορά η επικίνδυνη ένταση στα διοκητικά όρια της Σερβικής Δημοκρατίας με το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι να προχωρήσει σταδιακά στην αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας των Σέρβων του «κρατιδίου» που έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ και αρκετούς (αλλά όχι από όλους) τους συμμάχους τους.

Η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε απόψε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τον στρατό, καθώς προηγουμένως οι κοσοβάρικες αρχές απαίτησαν από τους Σέρβους της περιοχής να αντικαταστήσουν τις πινακίδες τους με εκείνες που χρησιμοποιούν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί.

Ο Κούρτι αγνόησε έτσι επιδεικτικά τις «νουθεσίες» αξιωματούχων σε ΗΠΑ και ΕΕ που του ζήτησαν να αναβάλλει την εφαρμογή μίας απόφασης που έχει πάρει από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούσεβιτς, αναφερόμενος απόψε στο θέμα, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς έθεσε το στρατό σε ετοιμότητα διευκρινίζοντας πως «δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο» αλλά «πρέπει να μην είμαστε και απροετοίμαστοι»…

Ο ίδιος στη συνέχεια πρότεινε την επίλυση του ζητήματος μέσω περισσότερου «διαλόγου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ έχει ζητήσει από  τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους προκειμένου να ενταχθούν μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο καθώς το Κοσσυφοπέδιο (με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ)  απαιτεί από τη Σερβία την αναγνώρισή του ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς. Η Σερβία από την άλλη αντιτίθεται σε τέτοια κίνηση καθώς θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο τμήμα  της εδαφικής της επικράτειας και «κοιτίδα» της ιστορίας και της θρησκευτικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζει δε πως σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ παραμένει επισήμως τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας όπως επιβεβαιώθηκε μετά το τέλος της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης τον Ιούνιο του 1999.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της περιοχής αρνούνται να αναγνωρίσουν τα έγγραφα ταυτότητας και τις πινακίδες κυκλοφορίας της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών γιατί αυτό ισοδυναμεί με αναγνώριση του «καθεστώτος» της περιοχής και απεμπόληση των δικαιωμάτων τους.

Τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είχε περάσει απόφαση για την αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας των Σέρβων της περιοχής αλλά την ανέβαλε για την 1η Νοέμβρη μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σήμερα η κυβέρνηση Κούρτι  επανάφερε την απόφαση για την αλλαγή των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με την «επισήμανση» πως θα εφαρμοστεί «σταδιακά» ως τις 21 Απρίλη 2023 καθώς από τότε και έπειτα απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απογοήτευση των ΗΠΑ και οι πιέσεις στη Σερβία για αναγνώριση

Αργότερα απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εξέφρασε την «απογοήτευση» της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να προχωρήσουν στην επιβολή της αλλαγής πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων της σερβικής κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες και ανησυχούν για την απόρριψη του αιτήματος που υπέβαλαν στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου (σ.σ. για αναβολή του μέτρου)  οι διεθνείς εταίροι της. Το Κόσοβο και η Σερβία καλούνται επειγόντως και με ευελιξία να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Δανέζικη εταιρία Maersk LLC ρευστοποιεί την θυγατρική της στην Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα