ΑΘΗΝΑ
15:27
|
26.04.2024
Την Τουρκία θα επισκεφθούν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις υποσχέσεις της Σουηδίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Κούρδουν και είναι απίθανο να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εάν δε δει να συντελούνται πιο ουσιαστικά βήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ.

«Αυτές οι δηλώσεις της Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν αρκούν μέχρι να εφαρμοστούν», δήλωσε ο Τσελίκ τη Δευτέρα.

Η Τουρκία ζητά από τη Σουηδία και τη Φιλανδία να εκδώσουν Κούρδους, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του Τσελίκ έγιναν ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία, αυτή την εβδομάδα, αλλά και ενόψει της επίσκεψης του νέου Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε πλήρη σεβασμό για το γεγονός ότι κάθε χώρα εντός της συμμαχίας λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τρίτη ο συγκυβερνών με τη σουηδική ακροδεξιά Κρίστερσον.

«Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν τις προάλλες. Συμφωνήσαμε να έρθω στην Άγκυρα και θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία όταν επιβεβαιωθεί επίσημα», ανέφερε.

Ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ καθώς και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να υποδεχθεί τον Σουηδό Κρίστερσον στην Άγκυρα στις 8 Νοεμβρίου. Σε συνομιλία τους την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η αποτροπή τρομοκρατικών οργανώσεων από το να πάρουν ως όμηρους την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της με την Τουρκία, είναι κοινό συμφέρον».

Ο Κρίστερσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του, στην οποία έχουν προσφύγει αρκετοί Κούρδοι, θα τιμήσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα