ΑΘΗΝΑ
08:55
|
23.06.2024
Κατά φαντασίαν φτωχοί, μισθολογικά ψευδοπιεσμένοι, και αθεράπευτα αχάριστοι, αποδεικνύονται οι Έλληνες… σαν το πείραμα Ρόζενχαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά φαντασίαν φτωχοί, μισθολογικά ψευδοπιεσμένοι, παθολογικά καχύποπτοι και αθεράπευτα αχάριστοι, αποδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με το οικονομικό πείραμα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Σαν το πείραμα Ρόζενχαν, ένα πράγμα…

Το «πείραμα Ρόζενχαν», σχετικά με την εγκυρότητα της ψυχιατρικής διάγνωσης, οργάνωσε και πραγματοποίησε το 1972 ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας, Ντέιβιντ Ρόζενχαν.

Συνεργάτες του Ρόζενχαν, παρουσιάσθηκαν προσποιούμενοι τους ψυχικά ασθενείς σε δώδεκα ψυχιατρικά νοσοκομεία, πέντε Πολιτειών των ΗΠΑ. Όλοι ισχυρίσθηκαν στους γιατρούς που τους εξέτασαν ότι το τελευταίο διάστημα άκουγαν δυσδιάκριτες φωνές του ιδίου πάντοτε φύλου που έμοιαζαν να προφέρουν τις λέξεις «κενό», «κούφιο», «γδούπος».

Οι ψυχίατροι, «διέγνωσαν» σχιζοφρένεια ή μανιοκαταθλιπτική ψύχωση.

Ακολούθησε νοσηλεία, χορήγηση ειδικών φαρμάκων και τελικά εξιτήριο με την πανομοιότυπη διάγνωση «σχιζοφρένεια σε αποδρομή». Όταν ο Ρόζενχαν δημοσιοποίησε το πείραμα του, ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι το προσωπικό του μπορεί να εντοπίσει ψευδοασθενείς.

Τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον 40 άνθρωποι χαρακτηρίστηκαν ως «ψευδοασθενείς» και 42 ως «ύποπτοι προσποίησης». Το κωμικοτραγικό, όμως, της υπόθεσης ήταν ότι ο Ρόζενχαν δεν είχε αποστείλει κανέναν ψευδοασθενή!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

– Το «καλάθι του νοικοκυριού» στηρίζει τους πολίτες (σε εμάς, φαίνονται τιμές… λιγότερο αυξημένες σε σχέση με την έκρηξη τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα).

– Η «επιδότηση καυσίμων» δίνει ανάσα στους οδηγούς (για εμάς, εξασφαλίζει μόλις ένα γεμάτο ντεπόζιτο για να κινηθεί κάποιος επί σειρά μηνών)!

– Η «επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος» ανακουφίζει την ελληνική οικογένεια (τίποτα περισσότερο από μεταφορά χρημάτων της φορολόγησης των πολιτών στις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί μικρό μέρος των δραματικά αυξημένων λογαριασμών).

– Η «ενίσχυση μισθών» κρατάει όρθιους τους εργαζόμενους (λίγα χρήματα και αργά, ενώ το κύμα ανατιμήσεων έχει συρρικνώσει το εισόδημα των εργαζομένων).

– Η «αύξηση συντάξεων», είναι η πρώτη μετά από 12 χρόνια για την ουσιαστική στήριξη των απομάχων της εργασίας (με τραγική καθυστέρηση θα χορηγηθούν αυξήσεις- ψίχουλα ή απλώς θα γίνουν λογιστικοί συμψηφισμοί με την προσωπική διαφορά).

Για κάθε έναν από εμάς που διαμαρτύρεται, θα εκδίδεται εξιτήριο με την ένδειξη: «Αχάριστος».

Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι όπως τη ζούμε, αλλά όπως την παρουσιάζουν οι αρμόδιοι. Όπως θα ήθελαν να είναι.

Τελικά μιλώντας… αυστηρά επιστημονικά, το αποτέλεσμα του ψυχιατρικού, πολιτικού και οικονομικού πειράματος στο οποίο συμμετέχουμε, συνοψίζεται στην φράση του ηλικιωμένου κύριου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε έξω από σούπερ μάρκετ, από ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού, πως βρήκε τις τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού, απάντησε με δύο λέξεις: «Αρ@$ια καπαμά»….

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια σήμερα Κυριακή

Ο καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά και βόρεια

Φυτοφάρμακα και γονιμότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα