ΑΘΗΝΑ
23:51
|
19.09.2024
Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις φέτος, καθιστώντας το 2022 πιο θανατηφόρο από το 2015.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά επεισόδια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ένας Παλαιστίνιος, ο 42χρονος Νταούντ Μάχμουντ Χαλίλ Ραγιάν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι παραστρατιωτικοί Ισραηλινοί συνοριοφύλακες εισέβαλαν στο σπίτι ενός Παλαιστίνιου ο οποίος, όπως υποστηρίζει, χτύπησε με το αυτοκίνητό του έναν Ισραηλινό στρατιώτη την Τετάρτη. Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι οι φρουροί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και βόμβες και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον ενός διαδηλωτή.

Σε ένα άλλο περιστατικό την Πέμπτη, ένας Παλαιστίνιος φέρεται να μαχαίρωσε έναν αστυνομικό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον. Ο ισραηλινός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Ακόμα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, συμπεριλαμβανομένου ενός μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τα περιστατικά σημειώνονται στον απόηχο των ισραηλινών εκλογών, στη βάση των αποτελεσμάτων των οποίων, είναι πολύ πιθανόν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με ακροδεξιούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού βουλευτή Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος σχολίασε τα περιστατικά, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα υιοθετήσει σύντομα μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους επιτιθέμενους.

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους δρόμους», έγραψε στο Twitter. «Ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί ένας τρομοκράτης που βγαίνει για να πραγματοποιήσει επίθεση!»

Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις φέτος, καθιστώντας το 2022 πιο θανατηφόρο από το 2015.

Σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, με Παλαιστίνιους μαχητές να απαντούν στις εισβολές επιτιθέμενοι σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι επιδρομές είναι μέρος της ισραηλινής επιχείρησης με το όνομα «Break the Wave», η οποία επιχειρεί να σταματήσει την ανάδυση νέων παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων στη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές των τελευταίων εβδομάδων απαντήθηκαν από τους Παλαιστίνιους με αύξηση των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, με τουλάχιστον τρεις να έχουν σκοτωθεί.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε άρει τον αποκλεισμό στην πόλη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, «μετά από κέρδη εναντίον μιας τοπικής τρομοκρατικής ομάδας», όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα. Ο σφιχτός στρατιωτικός κλοιός επιβλήθηκε για πρώτη φορά στη Ναμπλούς στις 12 Οκτωβρίου, αλλά άρθηκε εν μέρει την περασμένη εβδομάδα. «Σύμφωνα με μια εκτίμηση της κατάστασης… αποφασίστηκε ότι ο γενικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε στις εισόδους και εξόδους της Ναμπλούς θα αρθεί», δήλωσε ο στρατός νωρίς, σήμερα Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα