ΑΘΗΝΑ
12:00
|
02.05.2024
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σαν…πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και σαν δύναμη για την ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια επιχειρεί να αναδείξει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου.

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου είπαν σε δημοσιογράφους πως ο Μητσοτάκης στην επικείμενη ομιλία του στο Βερολίνο θα αναφέρει ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων «αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους». Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στον κομβικό ρόλο, που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό με πρόσφατο το παράδειγμα της Βουλγαρίας, μέσω της λειτουργίας του ελληνο βουλγαρικού αγωγού IGB.

Στη σύνοδος θα συμμετάσχουν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οι ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία).

Στο τέλος της συνόδου αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη για την ενεργειακή ασφάλεια και την «πράσινη μετάβαση» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της τότε Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκυ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα