ΑΘΗΝΑ
03:12
|
20.05.2024
Η συμφωνία είναι η «πρώτη διμερής συμφωνία για ειρηνική πυρηνική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια διμερής συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού τέθηκε σε ισχύ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η συμφωνία είναι η «πρώτη διμερής συμφωνία για ειρηνική πυρηνική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Γνωστές ως συμφωνίες 123, τέτοιες συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο για ευαίσθητα ζητήματα όπως η ειρηνική μεταφορά πυρηνικού υλικού, εξοπλισμού και πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μη διάδοσης.

«Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Μεξικού και θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συμφωνία το 2018, αλλά η Γερουσία του Μεξικού δεν έδωσε την έγκρισή της μέχρι τον Μάρτιο.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Μεξικού, Comision Federal de Electricidad, διαθέτει έναν πυρηνικό σταθμό που λειτουργεί δύο αντιδραστήρες. Ο υπουργός Ενέργειας Ρότσιο Νόλε περιέγραψε την πυρηνική ενέργεια ως «καθαρή, ασφαλή, σταθερή και κερδοφόρα».

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, Τζον Κέρι, ταξίδεψε στο Μεξικό την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον Πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, εστιάζοντας στο λίθιο, τις μπαταρίες και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι προηγούμενες συνομιλίες για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα επικεντρώθηκαν στη δραματική μείωση των εκπομπών φυσικού αερίου και των εκπομπών μεθανίου από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα