ΑΘΗΝΑ
06:32
|
06.05.2024
Ο Κρις Χίτον-Χάρις, Βρετανός υπουργός στο Στόρμοντ, είπε ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Δεκέμβριο ή ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα προκηρύξει νέες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία πριν από το τέλος του έτους και θα ανακοινώσει πώς σκοπεύει να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός για την περιοχή.

Ο Κρις Χίτον-Χάρις είπε ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Δεκέμβριο ή ενόψει της εορταστικής περιόδου. «Την επόμενη εβδομάδα θα κάνω δήλωση στη Βουλή για να παρουσιάσω τα επόμενα βήματά μου», πρόσθεσε.

Ο νόμος απαιτεί εκλογές εντός 12 εβδομάδων από την προθεσμία της 28ης Οκτωβρίου, αλλά όπως φαίνεται, δεν θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση δεν λειτουργεί από τον Φεβρουάριο, με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να εμποδίζει το σχηματισμό της κυβερνώσας εκτελεστικής εξουσίας.

Το κόμμα έχει λάβει αυτή τη στάση σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, γνωστή ως Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο στόχος μου, αυτό που αξίζει ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι η αποκατάσταση μιας ισχυρής αποκεντρωμένης κυβέρνησης, είπε ο Βρετανός υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας .

«Το καθήκον μου είναι να δημιουργήσω το κατάλληλο περιβάλλον για τα μέρη στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν τους αποκεντρωμένους θεσμούς και να ανταποκριθούν σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, πρόσθεσε ο Χάρις.

Τα σχόλιά του έρχονται δύο ημέρες αφότου ο Υπουργός του Γραφείου της Βόρειας Ιρλανδίας, Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί η ημερομηνία για άλλες εκλογές στο Στορμοντ.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αρνήθηκε να επιστρέψει στην κατανομή της εξουσίας στο Στορμοντ έως ότου καταργηθεί ή αλλάξει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το πρωτόκολλο διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία ευθυγραμμισμένη με ορισμένους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα αγαθά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα ιρλανδικά χερσαία σύνορα μετά το Brexit.

Τα ενωτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι έχει υπονομεύσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργώντας ουσιαστικά εμπορικά σύνορα με την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια θεμελιώδη επανεγγραφή της συνθήκης, ενώ η ΕΕ πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν επαρκείς «ευελιξίες» στο υπάρχον κείμενο.

Η απόφαση του υπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας να καταργήσει το εκλογικό του σχέδιο τον Δεκέμβριο είναι ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα πολιτικά κόμματα.

Φοβόντουσαν την προοπτική να πάνε στις κάλπες 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε εκλογές που απλώς θα βάθυναν την πολιτική κρίση.

Αλλά η αλλαγή πλεύσης του Κρις Χίτον-Χάρις έχει βλάψει την αξιοπιστία του και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισής του από το Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα