ΑΘΗΝΑ
22:41
|
03.05.2024
Στο επικείμενο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ θα συνεχιστούν τα παζάρια για τις διαφορές των δύο χωρών στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ισάι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας με την αδειούχα κοινοπραξία και το Ισραήλ ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το οικόπεδο «Αφροδίτη» ως το 2027. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, παρουσιάζοντας σήμερα τον προϋπολογισμό του υπουργείου της στην Επιτροπής Οικονομικών της βουλής.

Εντατικές διαβουλεύσεις για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Η Πηλείδου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη αναφορικά με τη διαφορά για το κοίτασμα «Ισάι», κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  στο Ισραήλ στις 9 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι με το Ισραήλ έχουν συμφωνηθεί όλες οι παράμετροι αναφορικά με το κοίτασμα «Ισάι» που γειτνιάζει με το «Αφροδίτη» και για το οποίο υπήρχαν διαφορές.

Προέβλεψε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από την ισραηλινή πλευρά «πολύ σύντομα», τονίζοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αλλάξει η θέση του Ισραήλ από την επικείμενη νέα κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όσον αφορά το «Αφροδίτη» είπε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πλάνο ανάπτυξης του αδειούχου, επισημαίνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να είναι προσεκτική στο τι θα εγκρίνει και γίνονται τεράστιες προσπάθειες κάθε εβδομάδα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πλάνο, ανέφερε, αφορά τη διασύνδεση της υποδομής του τεμαχίου της Κύπρου με τις υφιστάμενες υποδομές και αγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές και οι διευθετήσεις που θα γίνουν θα είναι καλές και ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και η Κύπρος.

Η Νατάσα Πηλείδου πρόσθεσε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντικός» ο διάλογος με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια επιτάχυνσης του ενεργειακού προγράμματος και της δημιουργίας κοινών υποδομών από τις εταιρείες ώστε να μπορέσει η Κύπρος ένα εφοδιάσει και την ΕΕ.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και μεγάλες επενδύσεις από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι οποίες χρειάζονται σταθερότητα και μακροπρόθεσμα συμβόλαια» είπε η υπουργός, επισημαίνοντας πως η Επίτροπος της ΕΕ διαβεβαίωσε τις εταιρείες ότι μπορούν να μπουν σε συμβόλαια μέχρι το 2049 με τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που βοηθά στη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Χαρακτήρισε τέλος το 2027 ως ένα ρεαλιστικό σενάριο για έναρξη παραγωγής από το «Αφροδίτη». Σημείωσε ότι η ευκαιρία για προμήθεια της ΕΕ υπάρχει για τα επόμενα χρόνια, αλλά σίγουρα αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το 2030 αλλιώς χάνεται η ευκαιρία.

Όσον αφορά τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου στην Κύπρου, η  Πηλείδου είπε ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής και θα είχε επιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα