ΑΘΗΝΑ
17:48
|
17.11.2024
Υπέρ της αγοράς δεύτερης παρτίδας F-16 τάχθηκε η πλειοψηφία των Βουλγάρων βουλευτών ενώ ταλανίζονται από μεγάλη φτώχεια 2 στους 7 πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πράσινο φως» για την αγορά δεύτερης παρτίδας οκτώ αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων έδωσε απόψε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας με 162 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 11 αποχές.

Η Βουλγαρία, που είναι παράλληλα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είχε παραγγείλει οκτώ αεριωθούμενα F-16 της εταιρίας Lockheed Martin το 2019, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και να βελτιώσουν τη συμβατότητά της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την πώληση.

Πάντως, η συμφωνία προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βουλή όπου δύο φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα εναντιώθηκαν στην αγορά, εκφράζοντας ανησυχίες για τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και για το γεγονός ότι η χώρα της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη παραλάβει αεροσκάφη βάσει του πρώτου συμβολαίου.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ υποστήριξε την αγορά, διαβεβαιώνοντας πως οι πληρωμές θα καταβάλλονται σε δόσεις για δέκα χρόνια.

«Χρειαζόμαστε τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών. Τα πρώτα οκτώ F-16 δεν θα είναι καθόλου αρκετά για να διεξαγάγουμε τα καθήκοντά μας αεροπορικής αστυνόμευσης» είπε ο Στογιάνοφ στη Βουλή.

Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία για την αγορά οκτώ κινητήρων προκειμένου ο στόλος της από μαχητικά MiG να παραμείνει επιχειρησιακός μέχρι τα τέλη του 2023.

Τα πρώτα F-16 αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία σε περίπου τρία χρόνια.

Στενάζει από τη φτώχεια δύο στους πέντε Βούλγαρους

Η δαπάνη της νέας αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τη Βουλγαρία είναι μεγάλη για τα μεγέθη της χώρας, ιδιαίτερα εάν σκεφθεί κανείς πως πάνω από 2,3 Βούλγαροι (σε σύνολο περίπου 7 εκατομμυρίων) ζουν βουτηγμένοι στη φτώχεια με εισόδημα έως 350 λέβα (179 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία Eurostat τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου το 33% του βουλγαρικού λαού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.

Ας σημειωθεί επίσης πως υψηλό είναι και το μέσο επίπεδο φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς φθάνει στο 22%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν συζητά με το ΔΝΤ την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης ύψους 7 δισ. δολαρίων

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Πολυτεχνείο, 51 χρόνια μετά: Από το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία στο Φτώχεια-Πόλεμοι-Καταστολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα