ΑΘΗΝΑ
15:55
|
25.04.2024
Οι ελίτ Σομαλικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερα από 100 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ σε μια και μόνο επιχείρηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποστηριζόμενες από ντόπιους, οι ελίτ Σομαλικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερα από 100 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμπντουλάχι Αλί Ανάντ είπε στους δημοσιογράφους ότι δύο μονάδες των επίλεκτων στρατευμάτων Danab, ή της ταξιαρχίας κεραυνών, με την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής γνωστές ως «Macwisley», ενέπλεξαν την Αλ Σαμπάαμπ σε μια επιχείρηση από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές, πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Adanyabal στην περιοχή Middle Shabelle της χώρας του Κέρας της Αφρικής.

Ο Ανάντ είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανταρτών της Αλ Σαμπάαμπ προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πόλη αλλά έχασαν πάνω από 100 μέλη σε ένα μόνο μέτωπο.

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας από τότε που ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μαχαμούντ κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από μια καταστροφική βομβιστική επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου που σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Η Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση, η οποία επίσης τραυμάτισε άλλους 320.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τοπικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό του στρατού της χώρας διαδραματίζουν «σημαντικό» ρόλο εναντίον της Αλ Σαμπάαμπ.

Ο Αλί Κούλοου, πρώην αστυνομικός που τώρα υπηρετεί ως αναλυτής ασφαλείας στο Μογκαντίσου, είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι τοπικές δυνάμεις πολιτοφυλακής βοήθησαν την κυβέρνηση να ανακτήσει στρατηγικές πόλεις στις πρόσφατες επιθέσεις της σε περιοχές της χώρας.

«Αυτή η πολιτοφυλακή, που έχει αποδειχθεί ότι είναι μαχητική δύναμη, θεωρείται από πολλούς στη χώρα ως μια επαναστατική δύναμη ικανή να νικήσει την Αλ-Σαμπάαμπ εάν λάβει υλικοτεχνική υποστήριξη και στρατηγικό στρατιωτικό σχεδιασμό», είπε ο Κούλοου.

Υπογράμμισε ότι η πολιτοφυλακή γνώριζε την ύπαιθρο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και είχε την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Αλ Σαμπάαμπ στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον θυμό και την αφοσίωση προς την Αλ Σαμπάαμπ, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι μάρτυρες της πραγματικής βαρβαρότητας και εκβίασης χρημάτων της Αλ Σαμπάαμπ. Επομένως, βλέπω εδώ μια πραγματική ευκαιρία και η κυβέρνηση πρέπει να τους οργανώσει και να τους χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια να τους ενσωματώσει στο τον εθνικό στρατό», πρόσθεσε.

Η Σομαλία αντιμετωπίζει απειλές για την ασφάλεια εδώ και χρόνια, με την Αλ Σαμπάαμπ να είναι ένα από τα κύρια μελήματά της.

Από το 2007, η τρομοκρατική ομάδα έχει πολεμήσει τη σομαλική κυβέρνηση και τις διεθνείς δυνάμεις σε μια θανατηφόρα εκστρατεία που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για αυξανόμενη αστάθεια στη χώρα, με τις περιοδικές εκθέσεις του για τη Σομαλία φέτος να περιγράφουν λεπτομερώς τις επιθέσεις της Αλ Σαμπάαμπ και ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Νταές.

Τουλάχιστον 1.242 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σομαλία το 2018-2019, ενώ 1.735 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα