ΑΘΗΝΑ
10:00
|
03.05.2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας κατά την σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι θα προτείνει ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας αξίας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2023.

«Το κύριο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η εξασφάλιση οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν. «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι αυτή την εβδομάδα θα προτείνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο από την ΕΕ ύψους έως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, συνολικού ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για το 2023. Και οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τη σημασία της διασφάλισης προβλέψιμης και τακτικής χρηματοδότησης βασικών κρατικών λειτουργιών».

Η στήριξη θα έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, δήλωσε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι θα καλύψει το κόστος των τόκων και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας και της πορείας της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το χρηματοδοτικό πακέτο θα πρέπει να παραλληλιστεί με παρόμοια υποστήριξη από άλλους μεγάλους δωρητές. «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες εργασίες της ΕΕ για τη συνέχιση της παροχής άμεσης ανθρωπιστικής στήριξης στην Ουκρανία, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο Άμυνας δημιουργεί μια νέα διοίκηση για να επιβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, μαζί με ένα νέο πακέτο 400 εκατομμυρίων δολαρίων για υποστήριξη ασφαλείας.

Η διοίκηση θα «διασφαλίσει ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών HIMARS, πυρομαχικών και φυσιγγίων πυροβολικού 155 χιλιοστών. Δύο NASAMS (Εθνικά Προηγμένα Πυραυλικά Συστήματα Επιφανείας-Αέρος) επρόκειτο επίσης να παραδοθούν σε Ουκρανούς στρατιώτες μόλις ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα συστήματα.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες όπλων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές προμήθειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα