ΑΘΗΝΑ
02:06
|
19.04.2024
Το πόρισμα της διετούς έρευνας της χώρας για την οργάνωση αναφέρει πως η απαγόρευση της Χεζμπολάχ θα βλάψει την ανθρωπιστική δέσμευση της χώρας στον Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Νοέμβριο, η Ελβετία ολοκλήρωσε τη διετή έρευνά της για την αντιστασιακή ομάδα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, και αποφάσισε να μην απαγορεύσει τις δραστηριότητες της ομάδας ή να την αντιμετωπίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το 2020, στον απόηχο της γερμανικής απόφασης να χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ στο σύνολό της τρομοκρατική οργάνωση, μετά από τεράστιες πιέσεις από το Ισραήλ, η Ελβετία ξεκίνησε έρευνα για να αξιολογήσει τη θέση της επί του θέματος.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Swiss Info, το διεθνές τμήμα της Ελβετικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας, συμπεραίνεται ότι η Χεζμπολάχ δεν εκμεταλλεύεται τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας για δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων, ούτε ξεπλένει παράνομα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της στρατιωτικής πτέρυγας της.

Η έκθεση αναφέρει ότι παρά την ύπαρξη λίγων ατόμων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κοντά στη Χεζμπολάχ, είτε πολιτικά είτε μέσω οικογενειακών δεσμών, δεν βρέθηκαν στοιχεία για οποιαδήποτε δραστηριότητα εκ μέρους της ομάδας.

Επιπλέον, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα θρησκευτικά κέντρα που συνδέονται ιδεολογικά με τη Χεζμπολάχ είναι πολύ λίγα και οι δραστηριότητές τους για συγκέντρωση κεφαλαίων αφορούν στη διατήρηση αυτών των κέντρων σε λειτουργία. Δεν γίνεται καμία πρόσληψη μελών, περιορίζοντας τα κηρύγματα σε αντι-ισραηλινή ρητορική.

Όσον αφορά την κατάσταση ασφαλείας, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ για την Ελβετία είναι πολύ χαμηλή, τόσο πολιτικά όσο και από άποψη ασφάλειας. Προσθέτει ότι η Ελβετία είναι απίθανο να είναι η πρώτη επιλογή της Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις.

Η έκθεση συνεχίζει εκφράζοντας πώς μια απαγόρευση της ομάδας θα βλάψει την ανθρωπιστική δέσμευση της χώρας στον Λίβανο και θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της Ελβετίας ως ουδέτερης χώρας.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα του Λιβάνου Al-Akhbar, η έκθεση περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση της ιστορίας της Χεζμπολάχ, τις κοινωνικές και οικονομικές της δραστηριότητες για να βοηθήσει τη σιιτική μουσουλμανική κοινότητα στο Λίβανο καθώς και μια εικόνα για την ιδεολογική της εξέλιξη. Η εφημερίδα προσθέτει μάλιστα ότι η ελβετική έρευνα σχεδόν δικαιολογεί τους λόγους της Χεζμπολάχ για αντίσταση στο νότιο Λίβανο, κατανοώντας την καλύτερα από πολλούς Λιβανέζους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα