ΑΘΗΝΑ
05:47
|
03.05.2024
«Θα επιταχύνουμε τις ρεαλιστικές συζητήσεις για το τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τον λαό μας διατηρώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δεσμεύθηκε σήμερα να ενισχύσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες του ναυτικού και του στρατού της χώρας σε ένα προληπτικό μέτρο για την προετοιμασία για μελλοντική επίθεση που ανακοίνωσε στην πρώτη διεθνή επιθεώρηση του στόλου της χώρας εδώ και επτά χρόνια.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εποχή όπου θα εμφανίζονται παράγοντες που δεν θα υπακούουν στους κανόνες και θα χρησιμοποιούν βία ή απειλές για να καταστρέψουν την ειρήνη και την ασφάλεια άλλων εθνών», δήλωσε ο Κισίντα καταδικάζοντας τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Βόρεια Κορέα για τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του στόλου, πλοία από την Ιαπωνία και άλλες 12 χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ινδία και οι ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στον κόλπο Σαγκάμι νότια του Τόκιο, ενώ η Νότια Κορέα συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθώς προσπαθεί να τροποποιήσει τις τεταμένες σχέσεις με την Ιαπωνία.

«Θα επιταχύνουμε τις ρεαλιστικές συζητήσεις για το τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τον λαό μας διατηρώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι», ανέφερε ο Κισίντα, προσθέτοντας ότι «Η ενίσχυση [της ναυτικής ικανότητας της Ιαπωνίας] δεν μπορεί να περιμένει, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων πολεμικών πλοίων, της ενίσχυσης της ικανότητας πυραυλικής άμυνας και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και των αποζημιώσεων για το [στρατιωτικό] προσωπικό μας».

«Το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας γύρω από το έθνος μας γίνεται όλο και πιο σοβαρό, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», συμπλήρωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. «Η Ιαπωνία θα διατηρήσει τον δρόμο μας ως ειρηνιστική χώρα όπως το κάναμε από το τέλος [του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

Μετά τις δηλώσεις του ο Κισίντα πέταξε στο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Ronald Reagan για να συναντήσει τον Αμερικανό πρέσβη στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ, και ανώτερους διοικητές του αμερικανικού ναυτικού. «Αυτό που αναστατώνει περισσότερο την Κίνα είναι ότι έχουμε συμμάχους», δήλωσε ο πρέσβης αφού συνόδευσε τον Κισίντα σε μια περιοδεία στο USS Ronald Reagan.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κισίντα έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ιαπωνίας σε περίπου 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εντός πέντε ετών.

Η Κίνα, η οποία έχει επικρίνει τα σχέδια αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας, αρνήθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στην αναθεώρηση. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα