Η Σερβία απέρριψε πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο που υπέβαλαν η Γαλλία και η Γερμανία, αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το σχέδιο καλούσε το Βελιγράδι να μην αντιταχθεί στην ένταξη της αποσχισθείσας περιοχής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως κράτος μέλος, με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ταχεία ένταξη στο μπλοκ.
Σε συνέντευξή του στο σερβικό μέσο ενημέρωσης Novosti, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Ντάτσιτς ανέφερε πως «Στο σχέδιο των Σολτς και Μακρόν, προσφέρεται στη Σερβία να δεχτεί το Κοσσυφοπέδιο στα Ηνωμένα Έθνη με αντάλλαγμα μια θολή Ευρωπαϊκή προοπτική». Ωστόσο, η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη για το Βελιγράδι καθώς βασίζεται στην παραδοχή ότι «η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι ήδη μια τελειωμένη συμφωνία», σημείωσε ο κορυφαίος Σέρβος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας ψήφισε ομόφωνα την απόρριψη του σχεδίου που πρότειναν το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει εποικοδομητικές συζητήσεις και ότι έχει τις δικές της προτάσεις με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού. Ωστόσο, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους μέλους του ΟΗΕ, αν και τυπικά διαφορετική από την επίσημη αναγνώριση, θα σήμαινε για όλους τους πρακτικούς σκοπούς ακριβώς αυτό – κάτι με το οποίο το Βελιγράδι δεν μπορεί να συμφωνήσει, διευκρίνισε ο Ντάτσιτς.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της γαλλογερμανικής πρότασης για το Κοσσυφοπέδιο. Είπε τότε ότι η Σερβική ηγεσία θα «πρέπει να το συζητήσει και να το σκεφτεί» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το Βελιγράδι δεν θα συμφωνούσε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του ΟΗΕ, καθώς αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το σύνταγμα της Σερβίας.