ΑΘΗΝΑ
00:13
|
20.09.2024
Εντείνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωσή του, καθώς ξεκινά η COP27.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φυλακισμένος Βρετανοαιγύπτιος ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φατάχ, σταμάτησε από σήμερα να πίνει νερό προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει και προκειμένου να τραβήξει τα βλέμματα της συνόδου κορυφής της COP27, δήλωσε η αδελφή του.

Ο 40χρονος ακτιβιστής της Αραβικής Άνοιξης του 2011, που εκτίει ποινή πενταετούς κάθειρξης για διάδοση ψευδών ειδήσεων, εδώ και περισσότερο από 200 μέρες, καταναλώνει μόλις 100 θερμίδες την ημέρα, ζητώντας από τις Αιγυπτιακές αρχές να του επιτρέψουν την προξενική πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την αδελφή του να προειδοποιεί ότι μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία δίψας, ο ακτιβιστής κινδυνεύει να πεθάνει πριν την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχμ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στην COP27, τονίζοντας ότι η υπόθεσή του αποτελεί «προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση τόσο ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και ως Βρετανού υπηκόου».

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Άγκνες Καλαμάρ ανέφερε ότι ο Αμπντέλ Φατάχ «πρέπει να απελευθερωθεί» και προειδοποίησε ότι μπορεί να έχει μόνο 72 ώρες ζωής. «Ας είμαστε πολύ σαφείς, μας τελειώνει ο χρόνος», είπε από το Κάιρο, χθες Κυριακή. «Επομένως, εάν οι αρχές δεν θέλουν να καταλήξουν σε έναν θάνατο που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει, πρέπει να δράσουν τώρα. «Αν δεν το κάνουν, αυτός ο θάνατος θα είναι σε κάθε συζήτηση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι ο 40χρονος Βρετανοαιγύπτιος είναι ένας από τους περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές και κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Καΐρου, ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» την κατασταλτική της φήμη μέσω της διοργάνωσης της συνόδου κορυφής για το κλίμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα