ΑΘΗΝΑ
14:22
|
28.05.2024
«Χρειαζόμαστε μια σημαντική πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Κόντε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Κυριακή, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έθεσαν εν αμφιβόλω το μέλλον της στρατιωτικής υποστήριξης της Ιταλίας στην Ουκρανία, μια ημέρα αφότου χιλιάδες Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους της Ρώμης και του Μιλάνου για να διαμαρτυρηθούν για την αποστολή όπλων της χώρας στην Ουκρανία.

Το Σάββατο, διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με ουράνια τόξα, πανό και πλακάτ: «More arms for hugs, no more wars!» αναγραφόταν σε ένα από τα πανό.

Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος τόσο του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) — οι οποίες υποστηρίζουν ευρέως οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

Όμως, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και της οικονομικής επιβράδυνσης που πυροδότησε η κρίση, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες πολιτικές κινδυνεύουν να παρατείνουν τον πόλεμο, ενώ εκτρέπουν τους πόρους που θα έπρεπε να ξοδεύει η κυβέρνηση στο εσωτερικό. Στους διαδηλωτές συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων, φοιτητικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι η υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία δεν θα αμφιταλαντευθεί και ότι σύντομα θα σταλούν περισσότερα όπλα.

Οι διαδηλώσεις έριξαν νέο φως στις διαφορές μεταξύ της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε — τώρα μέλος της κυβερνητικής αντιπολίτευσης — να δηλώνει την Κυριακή ότι δεν θα σταλούν άλλα όπλα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε μια σημαντική πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Κόντε στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα στρατηγική «οδηγεί μόνο σε κλιμάκωση».

Η συζήτηση για τη στήριξη της χώρας προς την Ουκρανία έρχεται καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε στις 22 Οκτωβρίου, επιδιώκει να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του 2023, τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Να παραιτηθεί άμεσα η Κεραμέως για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου

Κωνσταντινούπολη: Μολότοφ στο ισραηλινό προξενείο για τη σφαγή στη Ράφα

Γάζα: Ισραηλινά τανκς προελαύνουν στο κέντρο της Ράφα

Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για διμερή συμφωνία ασφαλείας και F-16

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα