ΑΘΗΝΑ
12:31
|
17.05.2024
Έξι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης HIMARS στόχευσαν το φράγμα το πρωί της Κυριακής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόφκα στην περιοχή της Χερσώνας την Κυριακή, προκαλώντας ζημιά σε μία από τις πύλες πλημμύρας, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στα μέσα ενημέρωσης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέψουν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόφκα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε στο RIA-Novosti, εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Έξι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης HIMARS στόχευσαν το φράγμα γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα. Πέντε από αυτούς αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες, αλλά ένας κατάφερε να περάσει και χτύπησε μια πύλη, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι τοπικές αρχές διευκρίνισαν αργότερα ότι ο πύραυλος δεν είχε προκαλέσει κρίσιμη ζημιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόφκα, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, κοντά στην πόλη της Χερσώνας.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν τη μετεγκατάσταση αμάχων από την πόλη και τις περιοχές στη δεξιά όχθη του Δνείπερου τον περασμένο μήνα. Ο υπηρεσιακός κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, εξήγησε ότι υπήρχε «άμεσος κίνδυνος πλημμύρας στα εδάφη λόγω της σχεδιαζόμενης καταστροφής του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόφκα» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «όσοι ζουν στη Χερσώνα πρέπει να εκκενωθούν από την πιο επικίνδυνη ζώνη. Ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει από βομβαρδισμούς, κάθε είδους επίθεση και αντεπίθεση και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ωστόσο, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατινάξει η ίδια το φράγμα, προκειμένου να κατηγορήσει το Κίεβο για τις πλημμύρες. Οι ουκρανικοί ισχυρισμοί έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από τη Μόσχα.

Την Κυριακή, ο Κίριλ Στρεμουσόφ, αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, δήλωσε ότι το Κίεβο «αναπτύσσει όλο και περισσότερα APC και τανκς» κοντά στη Χερσώνα, προετοιμάζοντας ίσως μια ακόμα επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα