Φαίνεται πως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις Φιλιππίνες οι δολοφονίες δημοσιογράφων εξιχνιάζονται από τις αστυνομικές αρχές, καθώς αυτές κατηγόρησαν τον επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι διέταξε τη δολοφονία ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου του ραδιοφώνου.
Ο Περσιβάλ Μαμπάσα, 63 ετών, πυροβολήθηκε τον περασμένο μήνα καθώς οδηγούσε προς το στούντιο του ραδιοφώνου του σε ένα προάστιο στην πρωτεύουσα Μανίλα. Νωρίτερα είχε διατυπώσει καταγγελίες για διαφθορά εναντίον του γενικού διευθυντή του Γραφείου Διορθώσεων Τζέραλντ Μπάνταγκ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Μαμπάσα ήταν επίσης ειλικρινής επικριτής του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας Γκέραλντ Μπάνταγκ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε αναστολή από τα καθήκοντά του, θα είναι «πιθανώς ο υψηλότερος αξιωματούχος [της] χώρας που θα κατηγορηθεί ποτέ για μια τέτοια σοβαρή υπόθεση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρισπίν Ρεμουλλα, σύμφωνα με έκθεση του AFP.
Η αστυνομία κατέθεσε επίσης μήνυση για δολοφονία κατά του αναπληρωτή αξιωματικού ασφαλείας του Ρικάρντο Ζουλουέτα. Ο φερόμενος ως ένοπλος, ο Τζόελ Εσκοριάλ, παραδόθηκε στις αρχές νωρίτερα τον Οκτώβριο, αφού το πρόσωπό του καταγράφηκε από πλάνα ασφαλείας.
Οι κύριοι Μπάνταγκ και Ζουλουέτα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι διέταξαν τη δολοφονία ενός άλλου κρατούμενου, ο οποίος φέρεται να μεταβίβασε την εντολή δολοφονίας στον ένοπλο.
Ο Μπάνταγκ φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του Μαμπάσα μετά από «τη συνεχιζόμενη έκθεση του δεύτερου εναντίον του πρώτου στην εκπομπή του», είπε στους δημοσιογράφους ο Γιουτζίν Χαβιέ του Εθνικού Γραφείου Ερευνών.
Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, ο Μπάνταγκ, ο οποίος είχε προσληφθεί από τον πρώην πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο DZRH ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία.
Θα εναπόκειται στους εισαγγελείς του τμήματος δικαιοσύνης να αποφασίσουν εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκήσουν κατηγορίες στο δικαστήριο.
Ο Μαμπάσα, ο οποίος ονομαζόταν Πέρσι Λαπιντ στη ραδιοφωνική του εκπομπή, σκοτώθηκε στις 3 Οκτωβρίου – ο δεύτερος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σημερινός πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκους Τζούνιορ.
«Το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στη Μανίλα δείχνει πόσο θρασύς ήταν οι δράστες και πώς οι αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους καθώς και τους απλούς πολίτες από κακό», είχε δηλώσει νωρίτερα η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων.
Τουλάχιστον 187 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).
Η RSF κατατάσσει τις Φιλιππίνες στην 147η θέση από 180 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, σημειώνοντας πτώση εννέα θέσεων από το 2021.