ΑΘΗΝΑ
00:58
|
04.05.2024
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζαϊσανκάρ συναντήθηκε για πέμπτη φορά φέτος με τον Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, για πέμπτη φορά φέτος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς.

Ο Τζαϊσανκάρ επισκέπτεται την Μόσχα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, όπου θα έχει συνομιλίες με Ινδούς αξιωματούχους, στις οποίες ενδέχεται να συζητηθεί ένα σενάριο επιβολής πλαφόν στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η Ινδία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου μετά την Κίνα, καθώς τα διυλιστήριά της αγοράζουν με έκπτωση φορτία τα οποία δε διοχετεύονται στην Ευρώπη. Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας εκτοξεύθηκε στο ιστορικά υψηλό 23% τον Σεπτέμβριο, από περίπου 2% που ήταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Τζαϊσανκάρ συνοδεύεται από ανώτερους αξιωματούχους αρμόδιους για τη γεωργία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα χρηματοοικονομικά, τα χημικά και τα λιπάσματα και το εμπόριο – γεγονός που, όπως είπε, δείχνει τη σημασία των δεσμών με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι ένας σταθερός και δοκιμασμένος στον χρόνο εταίρος. Η όποια αντικειμενική αξιολόγηση των σχέσεών μας εδώ και δεκαετίες, θα επιβεβαίωνε ότι εξυπηρετούν και τις δύο χώρες πολύ καλά», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς για το σχέδιο της G7 να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, δεδομένου και ότι τα εισοδήματά της δεν είναι τόσο υψηλά, πρέπει να κοιτάξει τα συμφέροντα της.

«Και από αυτή την άποψη, αρκετά ειλικρινά, έχουμε διαπιστώσει ότι οι σχέσεις Ινδίας και Ρωσίας έχουν λειτουργήσει προς όφελος μας» δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ. «Άρα, αν αυτό λειτουργεί προς όφελός μου, θα ήθελα να συνεχισθεί».

Σύμφωνα με το Reuters, η κρατική ινδική εταιρεία Oil and Natural Gas Corp υπέβαλε αίτηση στο νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του έργου Sakhalin-1, μετά την αποχώρηση της ExxonMobil, για να διατηρήσει το μερίδιό της στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία στη σύρραξή της με την Ουκρανία, αλλά απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και διάλογο. Ο Τζαϊνσακάρ επανέλαβε ότι η Ινδία θα «υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία μειώνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και σταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εδώ και δεκαετίες, ενώ αποτελεί και την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τα φαρμακευτικά προϊόντα της Ινδίας. Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε, επιπλέον, ότι η Ινδία πρέπει να προωθήσει τις εξαγωγές της στην Ρωσία για να εξισορροπήσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα