ΑΘΗΝΑ
01:55
|
08.09.2024
Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρουάντα τη Δευτέρα, σε αυτό που η Ρουάντα αποκάλεσε «πρόκληση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρουάντα τη Δευτέρα, δήλωσαν και οι δύο κυβερνήσεις, σε αυτό που η Ρουάντα αποκάλεσε «πρόκληση», αν και το Κονγκό είπε ότι ήταν λάθος.

Δεν έγινε καμία στρατιωτική ενέργεια και το πολεμικό αεροσκάφος επέστρεψε στο Κονγκό.

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα υψηλών εντάσεων μεταξύ των γειτόνων, καθώς το Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα για υποστήριξη μιας ομάδας ανταρτών που μάχεται στα ανατολικά της.

Το πρωί της Δευτέρας, ένα μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25 από το Κονγκό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρουάντα και προσγειώθηκε για λίγο στο αεροδρόμιο Ρουμπαβού στη δυτική επαρχία της Ρουάντα, ανέφερε η κυβέρνηση της Ρουάντα σε δήλωση.

“Οι αρχές της Ρουάντα διαμαρτυρήθηκαν για αυτήν την πρόκληση στην κυβέρνηση της ΛΔΚ”, ανέφερε.

Το αεροπλάνο ήταν άοπλο και εισήλθε κατά λάθος στον εναέριο χώρο της Ρουάντα ενώ βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης κοντά στα σύνορα, ανέφερε η κυβέρνηση του Κονγκό σε ανακοίνωσή της, αρνούμενη οποιαδήποτε κακή πρόθεση.

Το Κονγκό και η Ρουάντα βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που οι αντάρτες της M23 ενίσχυσαν τις επιθέσεις στο ανατολικό Κονγκό φέτος.

Οι αρχές του Κονγκό κατηγορούν εδώ και καιρό τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει την ομάδα υπό την ηγεσία των Τούτσι, η οποία ξανάρχισε τις μάχες εναντίον του στρατού του Κονγκό στις 20 Οκτωβρίου στην επαρχία Βόρειου Κίβου. Το Κονγκό απέλασε τον πρεσβευτή της Ρουάντα μέρες αργότερα ως αντίποινα για αυτή την υποτιθέμενη υποστήριξη.

Η Ρουάντα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, λέγοντας ότι οι κατηγορίες είναι μια τακτική για να συγκαλύψει τις αποτυχίες ασφαλείας του Κονγκό.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες πραγματοποίησαν συνομιλίες στην Αγκόλα το Σάββατο για να τερματίσουν την πολιτική αντιπαράθεση.

Οι αναταραχές στο Βόρειο Κίβου έσπασαν μήνες σχετικής ηρεμίας στο ανατολικό Κονγκό, μια περιοχή πλούσια σε ορυκτά που μαστίζεται από δραστηριότητα πολιτοφυλακής.

Οι δυνάμεις του στρατού έχουν συγκρουστεί με τους αντάρτες του M23 πολλές φορές από την επανέναρξη των μαχών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Παρά τις προσπάθειες να τους απωθήσουν, οι μαχητές κατέλαβαν την πόλη Κιουάνβα, αποκόπτοντας de facto το πάνω μισό της επαρχίας.

Χιλιάδες διοργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της Ρουάντα στην ανατολική πόλη Γκόμα στις 31 Οκτωβρίου.

Το Κονγκό και η Ρουάντα υποσχέθηκαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες τον Ιούλιο, εβδομάδες αφότου η ομάδα πραγματοποίησε την πιο σοβαρή της επίθεση από την εξέγερση του 2012-2013 που κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις εδάφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα