ΑΘΗΝΑ
18:21
|
19.09.2024
Ο Σεπ Μπλάτερ πρόσαψε στον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, το ότι στήριξε την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης από το Κατάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε ότι η απόφαση να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από το Κατάρ ήταν «λάθος».

Ο 86χρονος Μπλάτερ ήταν ο πρόεδρος της FIFA το 2010, που αποφασίστηκε το Κατάρ να αναλάβει το φετινό Μουντιάλ.

Το Κατάρ έχει δεχθεί κριτική για τη στάση του γύρω από τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, το ιστορικό του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των μεταναστών, που εργάστηκαν για να οικοδομηθούν οι εγκαταστάσεις του Μουντιάλ.

«Είναι πολύ μικρή χώρα. Το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ μεγάλα για αυτή», σχολίασε ο Μπλάτερ στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger.

Το 2010. η εκτελεστική επιτροπή της FIFA αποφάσισε με 14 έναντι 8 ψήφων το να διοργανωθεί το Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ.

«Ήταν μια κακή επιλογή και ήμουν υπεύθυνος για αυτό ως πρόεδρος εκείνη την εποχή», είπε.

Ο Μπλάτερ ανέφερε, ωστόσο, πως ο ίδιος ψήφισε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσαψε στον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, το ότι στήριξε την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης από το Κατάρ.

“Χάρη στις τέσσερις ψήφους του Πλατινί και της ομάδας του [UEFA], το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η αλήθεια.”

Ο Μπλάτερ είπε επίσης ότι η FIFA αναπροσάρμοσε το 2012 τα κριτήρια για την επιλογή των χωρών υποδοχής, μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών που ήδη κατασκεύαζαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

«Έκτοτε λαμβάνονται υπόψη κοινωνικοί προβληματισμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Ο Μπλάτερ διετέλεσε πρόεδρος της FIFA επί 17 χρόνια, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2015 λόγω ισχυρισμών ότι κανόνισε παράνομα μια μεταγραφή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,19 εκατομμύρια δολάρια, 1,6 εκατομμύρια £) για τον Πλατινί, ο οποίος επίσης αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στη FIFA.

Επιπλέον, οι Μπλάτερ και Πλατινί κατηγορήθηκαν για απάτη τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά κρίθηκαν αθώοι σε δίκη που έγινε στην Ελβετία τον Ιούλιο.

Η απόφαση να ανατεθούν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα, έχει καταγγελθεί ως προϊόν διαφθοράς, βάσει δύο ερευνών που ξεκίνησαν από Ελβετούς εισαγγελείς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2015.

Το Κατάρ και η Ρωσία αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε αδικοπραγία, και απαλλάχθηκαν ουσιαστικά από την έρευνα της FIFA το 2017.

Η FIFA ζήτησε πρόσφατα από τις χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση «να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο» και όχι στην αμφιλεγόμενη ανάθεση της φετινής διοργάνωσης.

Η επιστολή της FIFA επικρίθηκε από τα Παρατηρητήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διεθνή Αμνηστία και από LGBTQ+ ακτιβιστές στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ 10 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αγγλίας και της Ουαλίας – δήλωσαν ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού».

Οι προβληματισμοί αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα LGBTQ+ στο Κατάρ, όπου ποινικοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και η προώθησή τους, με τις ποινές να κυμαίνονται από πρόστιμα έως και τη θανατική ποινή.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Κατάρ 2022, Νασέρ αλ Χατέρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους νόμους της για την ομοφυλοφιλία, ζητώντας από τους επισκέπτες «να σέβονται τον πολιτισμό» της χώρας.

«Πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες μας εδώ», δήλωσε ο πρώην διεθνής του Κατάρ, Χαλίντ Σαλμάν μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «[Η ομοφυλοφιλία] είναι χαράμ. Ξέρετε τι σημαίνει χαράμ [απαγορευμένο];», είπε.

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι από το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι έχουν υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ενόσω εργάζονταν για την κατασκευή των υποδομών του Μουντιάλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα