ΑΘΗΝΑ
11:08
|
17.05.2024
Το κυβερνών κόμμα, Σαντινίστας Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FSLN) κυριάρχησε στις δημοτικές εκλογές κερδίζοντας και τις 153 δημαρχίες της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (CSE) παρουσίασε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, στις οποίες 2.028.035 πολίτες συμμετείχαν για να εκλέξουν δημάρχους των 153 δήμων της Νικαράγουα.

Το κυβερνών κόμμα του Ντανιέλ Ορτέγκα, Σαντινίστας Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FSLN) κυριάρχησε στις δημοτικές εκλογές κερδίζοντας και τις 153 δημαρχίες της χώρας.

«Ολοκληρώσαμε επιτυχώς μια άσκηση πολιτικής και εθνικής κυριαρχίας. Η βούληση των πολιτών εκφράστηκε στις κάλπες με διαφανή, δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Μπρέντα Ρότσα.

Σύμφωνα με την εκλογική αρχή, 1.494.698 από τις 2.028.035 έγκυρες ψήφους κερδήθηκαν από την πολιτική συμμαχία με επικεφαλής το FSLN σε 15 πρωτεύουσες νομαρχιακών και περιφερειακών αρχών.

Το Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PLC), η Συμμαχία για τη Δημοκρατία (APRE), το Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα (Συμμαχία PLI) και η ιθαγενική οργάνωση Yatama συμμετείχαν επίσης στις δημοτικές εκλογές.

Το PLC συγκέντρωσε το 12,64% των ψήφων, ακολουθούμενο από το ALN με 4,6%, το PLI με 4,16%, το APRE με 3,94% και η Yatama με 0,96%.

Την Παρασκευή, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ανησυχία της πως «οι ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις» για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών δεν υπάρχουν στη Νικαράγουα. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις και να σταματήσει την καταστολή κατά της αντιπολίτευσης.

(Πηγές: TeleSUR, Politico)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα