ΑΘΗΝΑ
09:05
|
06.05.2024
Πολλά σχολεία στην Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους δασκάλους ή τις ώρες διδασκαλίας για να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω αυξημένου προϋπολογισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλά σχολεία στην Αγγλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους δασκάλους ή τις ώρες διδασκαλίας για να εξοικονομήσουν χρήματα, λέει το σωματείο διευθυντών και καθηγητών, NAHT.

Από τους 11.000 ερωτηθέντες στη στιγμιαία έρευνα του NAHT, το 66% είπε ότι θα πρέπει να περιορίσουν τους βοηθούς διδασκαλίας ή να μειώσουν τις ώρες τους. Οι μισοί λένε ότι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο για τους δασκάλους.

Η χρηματοδότηση των σχολείων αυξάνεται, αλλά το κόστος όπως οι αμοιβές και η ενέργεια αυξάνονται πολύ περισσότερο.

Η κυβέρνηση είπε ότι αύξησε τη χρηματοδότηση των σχολείων κατά 4 δισεκατομμύρια λίρες φέτος.

Ενόψει της φθινοπωρινής δήλωσης της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να επιφέρει εκτεταμένες περικοπές δημόσιας χρηματοδότησης, το NAHT ρώτησε τους διευθυντές και άλλα ανώτερα στελέχη των σχολείων σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών τους.

Οι 11.000 απαντήσεις δίνουν μια καλή επισκόπηση των αποφάσεων που παίρνουν αυτή τη σχολική χρονιά.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που απάντησαν (54%) δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους εάν δεν κάνουν περικοπές δαπανών.

Πολλοί προειδοποίησαν επίσης ότι θα έπρεπε να μειώσουν την υποστήριξη για τα παιδιά, όπως η παροχή συμβουλών για θέματα ψυχικής υγείας ή επιπλέον βοήθεια για μεμονωμένους μαθητές.

Η Κλαίρ Έβανς, επικεφαλής δασκάλα στο Eaton Valley Primary στο Γουέστ Μπρομ, είπε ότι το σχολείο της πρέπει να επωμιστεί “μη βιώσιμες” αυξήσεις τιμών σε μια προσπάθεια να αποφύγει να μετακυλήσει αυτό το κόστος στους γονείς.

Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ενός σχολείου πηγαίνει επί πληρωμή, επομένως η αύξηση των αποδοχών κατά 5% που έλαβαν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο είχε μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά.

Επί παραδείγματι, το Eaton Valley, έχει προσθέσει 90.000 λίρες στον ετήσιο λογαριασμό για τις δαπάνες προσωπικού, το οποίο αναμένεται να τα βρει από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της.

Τα άλλα κόστη αυξάνονται επίσης. Ένα λεωφορείο για ένα ταξίδι στην τάξη υποδοχής σε ένα αγρόκτημα έχει αυξηθεί από 870 λίρες σε 1.070 λίρες και οι βασικές προμήθειες, όπως τα τετράδια ασκήσεων, έχουν αυξηθεί από 54 σεντς έκαστο σε 65 σεντς.

Οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας του σχολείου λένε ότι θα χρεώσουν 18.000 λίρες επιπλέον για τις υπηρεσίες τους από τον Απρίλιο, καθώς και θα επιβαρύνουν το κόστος ανά γεύμα που το παίρνει από 2,30 λίρες σε 2,87 λίρες.

«Όταν προσθέτετε ότι στην άνοδο του γάλακτος, στην άνοδο του χαρτιού, στην αύξηση του κόστους στις σχολικές εκδρομές, στην αύξηση των μισθών όλων των δασκάλων και των βοηθών καθηγητών, γίνεται μη βιώσιμο στο μέλλον», είπε η κυρία Έβανς στο BBC.

Μια σταθερή ενεργειακή συμφωνία βάζει το Eaton Valley σε καλύτερη θέση από πολλά άλλα σχολεία, επομένως δεν σχεδιάζει να απολύσει κανέναν καθηγητή.

Αλλά αποφάσισε να μην αντικαταστήσει τους βοηθούς καθηγητές που έφυγαν, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Μειώνει τις δαπάνες για υλικά τάξης για παιδιά κατά 45.000 λίρες φέτος.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών λένε ότι μετά από σχεδόν μια δεκαετία μείωσης των δαπανών ανά μαθητή από το 2010 έως το 2019, οι σχολικοί προϋπολογισμοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε μετρητά, αλλά το κόστος αυξάνεται ταχύτερα.

Ο Πολ Γουάιτμαν, γενικός γραμματέας του NAHT, είπε ότι τα σχολεία «έχουν ήδη κάνει όλες τις εύκολες οικονομίες».

«Τα μόνα πράγματα που απομένουν να περικοπούν είναι πράγματα που θα έχουν πραγματικό άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά – και ειδικά σε εκείνα που είναι ήδη σε πιο μειονεκτική θέση και πιο ευάλωτα», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει «επείγουσα δράση» για να ενισχύσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση.

Ορισμένα σχολεία έχουν ήδη πει στο BBC ότι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τις σχολικές εκδρομές και τα μαθήματα μουσικής για να αποφύγουν την περικοπή προσωπικού, καθώς δυσκολεύονται να πληρώσουν τους δασκάλους με την αύξηση του 5%.

Οι δάσκαλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία για τις αυξήσεις των μισθών, τις οποίες τα εκπαιδευτικά συνδικάτα λένε ότι είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, αλλά η κυβέρνηση περιγράφει ως τις υψηλότερες σε μια γενιά.

Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, προσθέτοντας ότι όλα τα σχολεία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Σχέδιο Ελάφρυνσης του Ενεργειακού Λογαριασμού καθώς η βασική χρηματοδότηση για τα σχολεία είχε αυξηθεί σε 53,8 δισεκατομμύρια λίρες φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα