ΑΘΗΝΑ
00:08
|
24.04.2024
Ένας Ισπανός καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βαρκελώνης για τη διάδοση μιας ψευδούς είδησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βαρκελώνης ένας Ισπανός, που ανέβασε στο Twitter βίντεο, στο οποίο εικονίζεται μια βίαιη επίθεση σε μια γυναίκα στην Κίνα, αλλά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε γίνει από έναν μετανάστη σε μια πόλη της Καταλονίας.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για fake news στην Ισπανία.

Ο άνδρας, που είναι μέλος της ισπανικής αστυνομίας και συγκεκριμένα, του σώματος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, παραδέχτηκε το έγκλημα και αποδέχθηκε την ποινή, η οποία περιλαμβάνει πρόστιμο 1.620 ευρώ.

Η ποινή φυλάκισης αναστέλλεται με την προϋπόθεση ο άνδρας να παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα «ισότητας».

Ο πρώτος καταδικασμένος για ψεύτικες ειδήσεις στην Ισπανία συμφώνησε, επίσης, να κλείσει τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το επίμαχο βίντεο 45 δευτερολέπτων έδειχνε έναν άνδρα να χτυπά άγρια ​​μια γυναίκα, προτού προσπαθήσει να της βγάλει το παντελόνι, και, στη συνέχεια, να τη σέρνει στο πάτωμα τραβώντας τη από τα μαλλιά.

Ο άνδρας ανέβασε το βίντεο στο προφίλ του στο Twitter την 1η Ιουλίου 2022, γράφοντας: «Εδώ έχετε το βίντεο του Μαροκινού ασυνόδευτοy αλλοδαπού ανηλίκου στο Κανέ ντε Μαρ. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα πληρώνουμε επιδόματα μέχρι να γίνουν 23…».

Το περιστατικό, βέβαια, δε συνέβη στο Κανέ ντε Μαρ, αλλά στην Κίνα, τον Ιούνιο του 2019. Το βίντεο είχε δημοσιευτεί από τις κινεζικές αρχές σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο δράστης.

Το προφίλ του άνδρα στο Twitter περιείχε μια σειρά από ρατσιστικά σχόλια και παραπληροφόρηση που αφορούσε μετανάστες, καθώς και κέλτικα σύμβολα που έχουν οικειοποιηθεί από ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, όπως και ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται από την Κλου Κλουξ Κλαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα