ΑΘΗΝΑ
14:38
|
04.05.2024
Από σήμερα έως την Κυριακή τέσσερις ταινίες και δύο ντοκιμαντέρ για τον νομπελίστα συγγραφέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινάει, σήμερα Πέμπτη 10/11, το φεστιβάλ κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100», με ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου που διοργανώνουν η πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί στις 13 Νοεμβρίου, θα προβληθούν έξι ταινίες: Περί τυφλότητος («Blindness», 2008), Εμπάργκο (2010), Ο άνθρωπος αντίγραφο («Enemy», 2013), αλλά και η πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας, Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020). Επίσης, τα ντοκιμαντέρ Ζοζέ και Πιλάρ (2010) και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020).

Στις ταινίες, που «ζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη κάποια από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζούλιαν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και τη σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά και η είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η Χρονιά Θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020), του Ζοάο Μποτέλο | Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου που επικεντρώνεται στη φανταστική καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων της ζωής ενός εκ των ετερώνυμων (alter ego) του Φερνάντο Πεσσόα.

Παρασκευή 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Εμπάργκο του Αντόνιο Φερέιρα (2010 | Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ζοζέ και Πιλάρ του Μιγκέλ Γκονσάλβες Μέντες (2010) | Ενα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Ο Ανθρωπος Αντίγραφο (Enemy) του Ντενί Βιλνέβ (2013) | Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Ομως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι Κληρονόμοι του Σαραμάγκου των Κάρλος Βαζ Μάρκες και Γκράσα Καστανέιρα (2020) | Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Αλφόνσο Ρέις Καμπράλ, Βάλτερ Χιούγκο Μάε, Γκονσάλο Μ. Ταβάρες και Χοσέ Λουίς Πεισότο, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το λογοτεχνικό βραβείο «Saramago».

Περί Τυφλότητος του Φερνάντο Μεϊρέλες (2008) | Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Όχι άλλη τοξικότητα

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα