ΑΘΗΝΑ
12:21
|
04.05.2024
Η πρόταση του Πασινιάν ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε την απαίτηση να αποσυρθεί ο αρμενικός στρατός από το Καραμπάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενία πρότεινε σήμερα τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο χώρες μπήκαν δύο φορές σε πόλεμο για τον αρμενικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990 και το 2020, ενώ τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 280 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

«Έχω καταθέσει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν στο υπουργικό συμβούλιο του κατά τη διάρκεια συνάντησης.

«Υποβάλλουμε επίσης μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

Η πρόταση του Πασινιάν ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε την απαίτηση να αποσυρθεί ο αρμενικός στρατός από το Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που φιλοξένησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 31 Οκτωβρίου, ο Πασινιάν και ο Αλίεφ δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν βία για την επίλυση της σύγκρουσης.

Χθες, ο Πασινιάν δήλωσε ότι ο Πούτιν αναμένεται να φτάσει στο Ερεβάν στις 22 Νοεμβρίου για μια διήμερη επίσκεψη.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο, οι δύο χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για να επιτευχθεί μια συνθήκη ειρήνης, υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα