ΑΘΗΝΑ
09:02
|
18.05.2024
Οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας συναντήθηκαν απόψε στο Μπλάκπουλ σε μία προσπάθεια να επιλύσουν επιπλοκές στο φόντο του Brexit και του Πρωτοκόλλου ΗΒ-ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των δυσκολιών που προκαλεί το  Brexit σε μία σειρά ζητήματα με πρώτο την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία πραγματοποιήθηκε απόψε η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στο Μπλάκπουλ στο πλαίσιο της βρετανο-ιρλανδικής συνόδου κορυφής στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά Βρετανός πρωθυπουργός από το 2007, οπότε είχε παραβρεθεί ο Γκόρντον Μπράουν.

Βασικός σκοπός της συνόδου ήταν η εξέταση εφαρμογής της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» που τερμάτισε πριν περίπου 24 χρόνια  το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και τη δράση του ΙΡΑ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ζωτικής σημασίας» ισχυρή σχέση μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζοντας την ελπίδα ακόμη στενότερων, «πιο φιλικών σχέσεων».

Στη βρετανο-ιρλανδική σύνοδο κορυφής συζητήθηκε επίσης η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΒ και ΕΕ σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και η ανάγκη αποκατάστασης της κυβέρνησης στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα