ΑΘΗΝΑ
08:47
|
20.09.2024
Εικόνες που κυκλοφόρησαν από το Ισραηλινό μνημείο του Ολοκαυτώματος δείχνουν το καθεστώς του Χίτλερ να ενορχηστρώνει ξεκάθαρα τη θηριωδία του 1938.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάποιες δραματικές, μέχρι πρότινος χαμένες εικόνες από το πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» του 1938 κατά των Γερμανών και Αυστριακών Εβραίων εμφανίστηκαν σε μια συλλογή φωτογραφιών που δωρήθηκε στο μνημείο Γιαντ Βασσέμ του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία απεικονίζει ένα πλήθος χαμογελαστών, καλοντυμένων μεσήλικων Γερμανών ανδρών και γυναικών να στέκονται ανέμελα καθώς ένας Ναζί αξιωματικός σπάει μια βιτρίνα. Σε ένα άλλο, μέλη των Ναζί φέρουν σωρούς εβραϊκών βιβλίων, πιθανώς για κάψιμο. Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν αξιωματικό των Ναζί να ρίχνει βενζίνη στα στασίδια μιας συναγωγής πριν αυτή παραδοθεί στην πυρά.

Το Γιαντ Βασσέμ, ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος, κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες για την 84η επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων», γνωστής και ως «Νύχτα του Σπασμένου Γυαλιού». Όχλοι Γερμανών και Αυστριακών, κυρίως μέλη των Ναζί, επιτέθηκαν, λεηλάτησαν και έκαψαν εβραϊκά καταστήματα και σπίτια, κατέστρεψαν 1.400 συναγωγές, σκότωσαν 92 Εβραίους και έστειλαν άλλους 30.000 σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι φωτογραφίες δωρίστηκαν στο Γιαντ Βασσέμ από την οικογένεια ενός εβραιοαμερικανού στρατιώτη που τις απέκτησε όσο βρισκόταν με το στράτευμά του στη Γερμανία.

Η ρατσιστική βία θεωρείται ευρέως ως η αφετηρία του Ολοκαυτώματος, στο οποίο η ναζιστική Γερμανία δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους.

Ο Τζόναθαν Μάθιους, επικεφαλής του φωτογραφικού αρχείου του Γιαντ Βασσέμ, είπε ότι οι φωτογραφίες καταρρίπτουν έναν ναζιστικό μύθο ότι οι επιθέσεις ήταν «ένα αυθόρμητο ξέσπασμα βίας» παρά ένα πογκρόμ που ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Πυροσβέστες, ειδικοί αστυνομικοί των SS και μέλη του ευρύτερου κοινού φαίνονται όλοι στις φωτογραφίες που συμμετέχουν στο «Νύχτας των Κρυστάλλων». Οι ίδιοι οι φωτογράφοι ήταν αναπόσπαστο μέρος των εκδηλώσεων.

Ο Μάθιους είπε ότι αυτές ήταν οι πρώτες φωτογραφίες που γνώριζε ότι απεικονίζουν δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς «οι περισσότερες από τις εικόνες που έχουμε από την “Νύχτα των Κρυστάλλων” είναι εικόνες από εξωτερικά μέρη». Συνολικά, είπε, οι φωτογραφίες «μας δίνουν μια πολύ πιο οικεία εικόνα του τι συμβαίνει».

Μέλη των ναζί κουβαλούν εβραϊκά βιβλία, πιθανώς για κάψιμο.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ναζί φωτογράφους κατά τη διάρκεια του πογκρόμ στην πόλη της Νυρεμβέργης και στην κοντινή πόλη Φυρτ. Κατέληξαν στην κατοχή ενός εβραιοαμερικανού στρατιώτη που είχε βρισκόταν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Το πώς απέκτησε τις φωτογραφίες είναι αβέβαιο, καθώς δεν μίλησε ποτέ για αυτά στην οικογένειά του.

Οι απόγονοί του, που αρνήθηκαν να δώσουν το όνομά του, δώρησαν το άλμπουμ στο Γιαντ Βασσέμ ως μέρος της προσπάθειας του ιδρύματος να συλλέξει αντικείμενα της εποχής του Ολοκαυτώματος που κρατούσαν οι επιζώντες και οι οικογένειές τους.

Μέλη των Ναζί περιχύνουν με βενζίνη εβραϊκή συναγωγή.

Υπεύθυνοι του μνημείου Γιαντ Βασσέμ δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες βοηθούν να καταδειχθεί πώς το γερμανικό κοινό γνώριζε τι συνέβαινε και ότι η βία ήταν μέρος ενός σχολαστικά συντονισμένου πογκρόμ που διεξήχθη από τις ναζιστικές αρχές. Έφεραν ακόμη και φωτογράφους για να καταγράψουν τις φρικαλεότητες.

Ο πρόεδρος του Γιαντ Βασσέμ, Ντανί Νταγιάν, είπε ότι οι φωτογραφίες θα «χρησιμεύουν ως αιώνιοι μάρτυρες πολύ καιρό αφότου οι επιζώντες δεν είναι πλέον εδώ για να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες».

Παρά τη ναζιστική λογοκρισία, το Associated Press μπόρεσε να στείλει φωτογραφίες από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» όταν συνέβη και κυκλοφόρησαν ευρέως στις ΗΠΑ. Οι εικόνες περιλάμβαναν μια φλεγόμενη συναγωγή και ανθρώπους να καθαρίζουν τζάμια από βανδαλισμένα εβραϊκά καταστήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα