ΑΘΗΝΑ
19:34
|
10.06.2026
Η εμπλοκή της στην περιοχή θα συνεχιστεί με άλλα μέσα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε εχθές το επίσημο τέλος της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane στην περιοχή του Σαχέλ.

«Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε χωρίς χρονικό περιορισμό», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική υποστήριξη από τη Γαλλία προς τα αφρικανικά κράτη στην περιοχή του Σαχέλ θα συνεχιστεί με άλλη μορφή.

Από το 2014, η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 5.100 στρατιώτες στις χώρες του Γκρουπ των πέντε για το Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα) υπό την επιχείρηση Barkhane.

Ο διακηρυγμένο στόχος της επιχείρησης ήταν το να βοηθήσει το γκρουπ των πέντε να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών τους και να αποτρέψει το να γίνει η περιοχή καταφύγιο για ισλαμιστικές ομάδες.

Η Γαλλία θα συζητήσει με τους Αφρικανούς εταίρους της σχετικά με τη μορφή της στρατιωτικής της υποστήριξης και τις τρέχουσες αποστολές των γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική.

Τον Φεβρουάριο, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της Γαλλίας από το Μάλι θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες. Από 2.500 έως 3.000 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονταν τότε στην αφρικανική χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για όπλα από το Ιράν

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πληθωρισμός ξαναπαίρνει την ανηφόρα

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Αντιδράσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα