ΑΘΗΝΑ
03:26
|
24.09.2024
Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία για απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία των 106 ετών του σωματείου, λόγω τρομερών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές της Βρετανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν απεργία για πρώτη φορά ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες αμοιβές, ανακοίνωσε την Τετάρτη το συνδικάτο τους, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης.

Οι νοσηλευτές στην πλειονότητα των εργοδοτών της κρατικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) σε όλη τη Βρετανία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, δήλωσε το Royal College of Nursing (RCN) σε δράση που απειλεί με μεγάλη αναστάτωση σε ένα ήδη τεταμένο σύστημα υγείας.

Το RCN, το οποίο έχει περισσότερα από 300.000 μέλη, είπε ότι η εργατική δράση θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους μετά την πρώτη απεργιακή ψηφοφορία στην ιστορία των 106 ετών του.

«Ο θυμός έχει γίνει πράξη – τα μέλη μας λένε αρκετά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του RCN Πατ Κάλεν σε μια δήλωση. «Αυτή η δράση θα είναι τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους νοσηλευτές. Τα επίπεδα πέφτουν πολύ χαμηλά».

Οι νοσηλευτές του NHS έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 20% σε πραγματικούς όρους τα τελευταία δέκα χρόνια, ανέφερε το RCN. Το συνδικάτο ζητά αύξηση μισθών κατά 5% έναντι του πληθωρισμού.

Η Βρετανία βιώνει ένα κύμα εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων φέτος σε μια σειρά επαγγελμάτων, καθώς οι αυξήσεις των μισθών αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό που τρέχει στο 10%.

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση ήθελε να βρει μια ισορροπία μεταξύ του «κρίσιμου ρόλου» που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές και των δημοσιονομικών προκλήσεων.

Οι απαιτήσεις του RCN θα ισοδυναμούσαν με συνδυασμένες αυξήσεις μισθών που κοστίζουν 9 δισεκατομμύρια λίρες (10,25 δισεκατομμύρια δολάρια) που «απλώς δεν θα ήταν παραδοτέες», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για οποιαδήποτε «επίπτωση στο προσωπικό».

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί καθώς το NHS αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση προσωπικού που έχει ποτέ, ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από το πλήγμα στις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Το βρετανικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από το 1948, αντιμετωπίζει τώρα 7 εκατομμύρια ασθενείς σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

«Είμαστε όλοι πολύ ευγνώμονες για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του προσωπικού του NHS, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκόμων, και λυπούμαστε βαθιά που ορισμένα μέλη του συνδικάτου ψήφισαν υπέρ της εργατικής δράσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ.

«Προτεραιότητά μας είναι να κρατάμε τους ασθενείς ασφαλείς κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε απεργιών. Το NHS έχει δοκιμάσει σχέδια για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση και να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Ο Σουνάκ έχει ήδη αντιμετωπίσει πιέσεις για το θέμα από τότε που έγινε πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν ηλικιωμένο ασθενή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νοσοκομείο, ο οποίος του είπε ότι έπρεπε να «προσπαθήσει περισσότερο» για τις αμοιβές των νοσηλευτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα