ΑΘΗΝΑ
20:27
|
23.04.2024
Η συμφωνία αφορά δύο χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και γίνεται με πρόσχημα το Μουντιάλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία με το Κατάρ προχώρησε το Ισραήλ, μέσω  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, προκειμένου να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις αεροσκαφών που θα μεταφέρουν Ισραηλινούς και Άραβες φιλάθλους στο εμιράτο ενόψει των αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που ξεκινά την άλλη βδομάδα.

Soccer ball colored like Qatari flag, on a field

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η συμφωνία μεταξύ κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και Ντόχα (που αφορά χώρες που δεν έχουν επίσημες, διπλωματικές σχέσεις) ανακοινώθηκε από την FIFA. Οι Παλαιστίνιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα με προορισμό το Κατάρ από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν.

Οι πτήσεις τσάρτερ θα πραγματοποιηθούν από ξένη αεροπορική εταιρία που θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων του Ισραήλ. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών θα παράσχει προξενικές υπηρεσίες μέσω ιδιωτικής διεθνούς ταξιδιωτικής εταιρίας.

A woman walks past a store in a mall in Doha on October 29, 2022, ahead of the Qatar 2022 FIFA World Cup football tournament. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)

Ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ ευχαρίστησε τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τη σημαντική συμβολή τους σε αυτή την ιδιότυπη συμφωνία που γίνεται με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο φόντο των πρώτων συμφωνιών του Αβραάμ που υπογράφηκαν στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του 2020 επί του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρώην και πιθανώς επόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αυτό εξηγεί και την σπουδή του Νετανιάχου να «πάρει» πάνω του την εξέλιξη δηλώνοντας ικανοποίηση από την συμφωνία.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Νετανιάχου αναφέρει:

«Καλωσορίζω τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου και εύχομαι στους χιλιάδες Ισραηλινούς που πετούν μία υπέροχη ποδοσφαιρική εμπειρία!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα