ΑΘΗΝΑ
12:48
|
22.11.2024
Μπορεί να μην είδαμε το λεγόμενο κόκκινο κύμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι εκπλήξεις και οι πρωτιές δεν έλειψαν ούτε σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων που δεν ήρθε τελικά ποτέ στις κάλπες που στήθηκαν στις 8 Νοέμβρη δεν ήταν η μόνη έκπληξη των αμερικάνικων ενδιάμεσων εκλογών. Οι πρωτιές και τα «ασυνήθιστα» δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την σημαντική εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται κάτι σαν το πιο ασφαλές «δημοψήφισμα» σε σχέση με τις επιδόσεις της εκάστοτε κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Τι επηρέασε τελικά την ψήφο

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που ζεματάει τις τσέπες εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών δεν έπαιξε τελικά τόσο καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, όσο άλλα ζητήματα. Όπως, π.χ. ο εν δυνάμει κίνδυνος συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των γυναικών μετά την πρωτοφανή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει (τον περασμένο Ιούνιο) την επί 49 χρόνια νομολογία του (Roe εναντίον Wade) αναφορικά με το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ή η απήχηση που εξακολουθεί να έχει ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων και στην ενίσχυση των πιο ακραίων και αντιδραστικών τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας.

Στο φόντο αυτών των χαρακτηριστικών, οι νεαρότερες γενιές υποψηφίων και ψηφοφόρων και μέλη διαφόρων μειονοτήτων κινητοποιήθηκαν σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα δεδομένα των σημερινών Αμερικανών που είναι ηλικίας άνω των 40.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης «καλή μέρα για την δημοκρατία».

Επίσης άλλος ένας παράγοντας που επηρέασε σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η ριψοκίνδυνη προεκλογική στρατηγική που ακολούθησαν (με αρκετή δόση υποκρισίας περί δημοκρατίας…) οι Δημοκρατικοί. Αυτοί, επιχειρώντας να μειώσουν τις εκλογικές απώλειες χάραξαν στρατηγική υψηλού ρίσκου η οποία και τελικά απέδωσε: Δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση υποψηφίων της «ριζοσπαστικής» δεξιάς που υποστηρίζονταν θερμά από τους λεγόμενους «Τραμπικούς» στη διάρκεια εσωκομματικών διαδικασιών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, με το σκεπτικό πως θα μπορούσαν στη συνέχεια να τους νικήσουν πιο εύκολα στις εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Ειππλέον, το (ελληνικό και όχι μόνον) ενδιαφέρον ήταν σαφώς στραμμένο στις εκλογές της Πενσιλβάνια (που θεωρείται καίριας σημασίας και για τις επόμενες προεδρικές εκλογές) για την εκλογή γερουσιαστή. Η αποτυχία του εκλεκτού του Ντ. Τραμπ Τουρκοαμερικανού πολυεκατομμυριούχου γιατρού τηλεαστέρων, Δρ. Μεχμέτ Οζ, λογαριάζεται και σαν προσωπική «ήττα» του πρώην προέδρου. Η νίκη του πανύψηλου και πολύ αγαπητού πρώην δημάρχου του Μπράντοκ, Τζον Φέτερμαν, με 50,8% φαίνεται πως επιτεύχθηκε χάρη στην δική του δημοτικότητα, αλλά και χάρη σε μία καλά χαραγμένη στρατηγική προεκλογική εκστρατεία  στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο συντονισμός κινήσεων του ελληνοαμερικανικού και αμερικανοεβραϊκού λόμπι.

Fetterman vs. Oz: The Biggest, Dumbest Race for Senate

Το αποτέλεσμα σε Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων δίχως να πετύχουν τη «θεαματική διαφορά» που ήλπιζαν έναντι των «Δημοκρατικών» αντιπάλων τους.

Ως τις 7.00 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), στην νέα 453μελή των αντιπροσώπων είχαν εκλεγεί 192 Δημοκρατικοί και 209 Ρεπουμπλικάνοι.

Στην 100μελή Γερουσία, όπου έγιναν εκλογές για το ένα τρίτο των εδρών, οι Δημοκρατικοί έχουν συνολικά 48 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 49.

Ιστορικές πρωτιές και πρωτοτυπίες

Κατά τα άλλα, οι εκλογές αυτές είχαν ορισμένα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που μπορεί να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2024 ή εκλογικές «πρωτοτυπίες».

Οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια

Στις εκλογές για ανάδειξη κυβερνητών σε μερικές δεκάδες πολιτείες η Τζόρτζια έκανε και πάλι το «θαύμα της». Θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές πιθανώς στις 6 Δεκέμβρη καθώς κανένας από τους υποψήφιους, ούτε ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο απερχόμενος γερουσιαστής, ούτε ο μαύρος πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Χέρσελ Γουόκερ, που υποστήριξε δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έσπασε το φράγμα του 50%.

Εξελέγη ο νεκρός

Ο Δημοκρατικός Άντονι «Τόνι» ΝτεΛούκα παρότι πέθανε στις 9 Οκτώβρη σε ηλικία 85 ετών εξαιτίας λεμφώματος, τελικά εξελέγη βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της Τρίτης με…85%. Κανένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν αντιτάχθηκε στον Τόνι ΝτεΛούκα, που είχε μοναδική αντίπαλο μια υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων που πήρε το 14% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί εκλογική διαδικασία για την πλήρωση της έδρας.

ΗΠΑ: Κέρδισε τις εκλογές... από τον τάφο -Εξελέγη Δημοκρατικός στην  Πενσιλβάνια, που απεβίωσε τον Οκτώβριο - iefimerida.gr

Στη Μασαχουσέτη εξελέγη για πρώτη φορά κυβερνήτης μία Δημοκρατική, ομοφυλόφιλη γυναίκα: η Μάουρα Χίλεϊ (Maura Healey)

Στο Μέριλαντ εξελέγη για πρώτη φορά Αφροαμερικανός κυβερνήτης, ο βετεράνος και επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς κατά της φτώχειας στις ΗΠΑ, Γουές Μουρ.

Διψήφιος αριθμός γυναικών κυβερνητών

Για πρώτη φορά διπλασιάστηκε ο αριθμός γυναικών κυβερνητών, οι οποίες ανέρχονται πλέον για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (12).

Ο νεαρότερος βουλευτής

Η Φλόριντα εξέλιξε το νεαρότερο βουλευτή στην ιστορία του αμερικανικού κογκρέσου: πρόκειται για τον 25χρονο Δημοκρατικό βουλευτή Μάξγουελ Φροστ που έχει κουβανική καταγωγή και ο οποίος είχε βάλει ψηλά στην προεκλογική του εκστρατεία την πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή και την ακύρωση ενός μέρους των φοιτητικών δανείων εκατομμυρίων Αμερικανών.

Επίσης, σημαντική ήταν η νίκη της 54χρονης Δημοκρατικής Μπέκα Μπάλιντ από την πολιτεία του Βέρμοντ που πήρε το 62,7% των ψήφων κερδίζοντας την μονοεδρική βουλευτική έδρα με το επιπλέον χαρακτηριστικό της ομοφυλόφιλης γυναίκας.

Πρωτιά είχαμε στην πολιτεία Αρκάνσας όπου εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα κυβερνήτης, η Ρεπουμπλικανή  Σάρα Χάκαμπι Σάντερς με 63.1%, έχοντας διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί Ντόναλντ Τραμπ (μεταξύ 2017-2019).

Στην Πενσυλβάνια εξελέγη η πρώτη μαύρη βουλευτής της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Σάμερ Λι.

Στο Ιλινόις αντίστοιχα εξελέγη για πρώτη φορά η Δημοκρατική Λατίνα βουλευτής, η 39χρονη Ντέλια Ραμίρες.

Ο πρώτος τρανς άνδρας που εξελέγη ποτέ βουλευτής από το Νιου Χαμσάιρ είναι ο 26χρονος Δημοκρατικός Τζέιμς Ρόσενερ.

Στη Μινεσότα η Δημοκρατική, επίσης τρανς, Λι Φίνκε  εξελέγη βουλευτής παίρνοντας το 81% των ψήφων.

Τρανς είναι και η νέα βουλευτής της Μοντάνα, Ζόι Ζέφιρ.

Ο Ρεπουμπλικανός Μάρκγουεϊν Μαλίν, 35 ετών, φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος ιθαγενής Αμερικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Την έδρα κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι από το 1987.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα