ΑΘΗΝΑ
21:44
|
23.04.2024
Κατά τον Μπορέλ, η Ε.Ε. πρέπει να βελτιώσει «την ικανότητά της να μετακινεί γρήγορα στρατεύματα και εξοπλισμό από τη μια πλευρά της στην άλλη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ πρότειναν την αναγκαιότητα να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ικανότητας της Ε.Ε. να μεταφέρει γρήγορα στρατεύματα και μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού στα ανατολικά της σύνορα.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε το σχέδιο σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δήλωσε ότι η ένωση πρέπει να προσαρμόσει τις αμυντικές της πολιτικές για να προσαρμοστεί στο νέο κλίμα ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς «ο πόλεμος επέστρεψε στα σύνορά» της και η Ρωσία «υπονομεύει την ειρήνη και το διεθνές σύστημα κανόνων».

Ο Μπορέλ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εξειδικευμένη σιδηροδρομική ή οδική υποδομή που να υποστηρίζει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικών πόρων από τη μια πλευρά της Ε.Ε. στην άλλη και σημείωσε ότι μια αναπροσαρμογή είναι «κρίσιμης σημασίας» για την άμυνα της Ε.Ε.

Ο Μπορέλ διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βελτιώσει «την ικανότητά της να μετακινεί γρήγορα στρατεύματα και εξοπλισμό από τη μια πλευρά της Ε..Ε στην άλλη πλευρά της Ε.Ε., κυρίως από τη Δύση στην Ανατολή».

Ως μέρος αυτής της αναπροσαρμογής, ο Μπορέλ πρότεινε την κατασκευή γεφυρών, σηράγγων και σιδηροτροχιών που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «έχει δείξει ξεκάθαρα ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία».

Ο διπλωμάτης τόνισε επίσης την ανάγκη να ενδυναμωθεί η συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ αλλά και με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά τον Μπορέλ, η Ε.Ε. θα πρέπει είναι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει περίπου 1,69 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει επίσης εκπονήσει σχέδιο προσφοράς στην Ουκρανία ενός πακέτου δανείων 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να περάσει το επόμενο έτος, τα οποίο τα Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει εντός 35 ετών.

Το πακέτο αυτό θα προστεθεί στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ που η Ε.Ε. έχει ήδη δώσει με δάνεια στην Ουκρανία φέτος, καθώς και στη στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα