ΑΘΗΝΑ
16:00
|
26.06.2024
Διενέργεια νεκροψιών και δειγματοληψία εδάφους και νερού προανήγγειλαν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος του Καζακστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες φώκιες ενός απειλούμενου είδους βρέθηκαν νεκρές στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας στο Καζακστάν. «Εντοπίσαμε τα κουφάρια των απειλούμενων θηλαστικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος του Καζακστάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρέθηκαν συνολικά 131 νεκρές φώκιες σε παράλια της Κασπίας στα δυτικά της χώρας.

Τα αίτια των θανάτων των απειλούμενων με εξαφάνιση θηλαστικών παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθούν νεκροψίες και θα ληφθούν δείγματα νερού και εδάφους για ανάλυση.

Η Κασπία Θάλασσα, η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα στον κόσμο, συνορεύει με πέντε χώρες: τη Ρωσία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Η φώκια της Κασπίας είναι το μοναδικό θηλαστικό που ζει στην Θάλασσα της Κασπίας. Το 2008 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), τη χαρακτήρισε ως απειλούμενο είδος. Το 2015 το Νταγκεστάν ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία του εν λόγω είδους. Το 2020 η φώκια της Κασπίας συμπεριελήφθη στο Κόκκινο βιβλίο της Ρωσίας, στο οποίο στοιχειοθετούνται πληροφορίες για τα απειλούμενα είδη στην επικράτεια της.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχαν στην περιοχή της Κασπίας περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες (Pusa caspica), ενώ σήμερα υπάρχου, μόνο 68.000, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), η οποία θεωρεί ότι είναι απειλούμενο είδος.

Το θηλαστικό αυτό που υπήρξε μέχρι πρόσφατα θύμα των κυνηγών φώκιας, έχει μετατραπεί πλέον σε θύμα της βιομηχανικής ρύπανσής που το καθιστά ιδιαίτερα στείρο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, η Κασπία «υποφέρει από ένα τεράστιο φορτίο ρύπανσης που προκαλείται από την εξόρυξη και τη διύλιση πετρελαίου, τις υπεράκτιες πετρελαιοπηγές, τα ραδιενεργά απόβλητα από πυρηνικούς σταθμούς και τις τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων».

Εκτός όμως από τη βιομηχανική ρύπανση, η μοναδική χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, υφίσταται επιπτώσεις από την πτώση της στάθμης της θάλασσας, την οποία προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαδικτυακή προβολή ταινίας-εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη την Πέμπτη 27/6

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο-Ήχησε το 112

Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Σοβαρή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού με έναν νεκρό (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα