ΑΘΗΝΑ
08:28
|
25.04.2024
Η Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι το νησί θα συνεχίσει να ανήκει στον λαό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε το Σάββατο ότι η αποστολή της στη ζωή ήταν να διασφαλίσει ότι το νησί θα συνεχίσει να ανήκει στον λαό του και ότι η ύπαρξη της Ταϊβάν δεν αποτελεί πρόκληση για κανέναν, σε μια φλογερή προεκλογική άρνηση προς την Κίνα, αναφέρει το Reuters.

Οι τοπικές εκλογές της 26ης Νοεμβρίου στην Ταϊβάν έρχονται έναν μήνα αφότου ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει εντείνει τις στρατιωτικές πιέσεις στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί για να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου, εξασφάλισε μια τρίτη ηγετική θητεία χωρίς προηγούμενο.

Ενώ η ψηφοφορία για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους αφορά ονομαστικά εσωτερικά ζητήματα, η Τσάι είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν σε μια συγκέντρωση στο κέντρο της Ταϊπέι ότι διακυβεύονταν πολύ περισσότερα, βάλοντας για πρώτη φορά κατά της Κίνας σε αυτήν την εκστρατεία.

Η Τσάι είπε ότι δεν είχε «παραδοθεί» στην πρόταση του Σι «μία χώρα, δύο συστήματα» για αυτονομία υπό την κινεζική κυριαρχία και ότι υπό την ηγεσία της όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν τη δημοκρατία και την ασφάλεια της Ταϊβάν ως το κλειδί για την ειρήνη.

«Θέλω να πω σε όλους ότι η ύπαρξη της Ταϊβάν και η επιμονή του λαού της Ταϊβάν στην ελευθερία και τη δημοκρατία δεν αποτελούν πρόκληση για κανέναν», είπε στη συγκέντρωση για το κυβερνών της Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

«Ως πρόεδρος, η έκκλησή μου είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αφήσουμε την Ταϊβάν να εξακολουθεί να είναι η Ταϊβάν του λαού της Ταϊβάν».

Η Κίνα διοργάνωσε πολεμικούς αγώνες κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι και έκτοτε συνεχίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών διελεύσεων με μαχητικά αεροσκάφη της ευαίσθητης μέσης γραμμής στο στενό της Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Σι την επόμενη εβδομάδα, με την Ταϊβάν στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα