ΑΘΗΝΑ
05:19
|
04.05.2024
Αν απομακρυνθεί από τις δυτικές υπηρεσίες, η Ινδία μπορεί να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή μεγαλύτερη του πλαφόν που επιβλήθηκε από την G7.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα η Ινδία να συνεχίσει να αγοράζει όσο ρωσικό πετρέλαιο θέλει, ακόμη και σε τιμές πάνω από το πλαφόν που επιβλήθηκε από την G7, εάν απομακρυνθεί από τις δυτικές ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες που δεσμεύονται από το ανώτατο όριο, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γιέλεν.

Το ανώτατο όριο θα εξακολουθούσε να ωθεί τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, ενώ θα περιόριζε τα έσοδα της Ρωσίας, δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο διάσκεψης για την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών ΗΠΑ-Ινδίας στο Νέο Δελχί. Η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να πουλήσει τόσο πετρέλαιο όσο τώρα μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση σταματήσει τις εισαγωγές χωρίς να καταφύγει στην ανώτατη τιμή ή σε σημαντικές εκπτώσεις από τις τρέχουσες τιμές, πρόσθεσε η Γέλεν.

«Η Ρωσία θα δυσκολευτεί πολύ να συνεχίσει να στέλνει τόσο πετρέλαιο όσο μέχρι στιγμής όταν η ΕΕ σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε η Γέλεν. «Θα είναι σε μεγάλο βαθμό σε αναζήτηση αγοραστών. Και πολλοί αγοραστές εξαρτώνται από τις δυτικές υπηρεσίες».

Η Ινδία είναι τώρα ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου μετά την Κίνα. Οι τελικές λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών που θα επιβληθεί από τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και την Αυστραλία εξακολουθούν να βρίσκονται σε επεξεργασία πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου.

Η ύπαρξη του ανώτατου ορίου θα δώσει στην Ινδία, την Κίνα και άλλους μεγάλους αγοραστές ρωσικού αργού μόχλευση για να μειώσουν την τιμή που πληρώνουν στη Μόσχα, δήλωσε η Γέλεν. Το ρωσικό πετρέλαιο «θα πωλείται σε τιμές ευκαιρίας και είμαστε ευτυχείς που η Ινδία θα επιτύχει αυτή τη συμφωνία ή η Αφρική ή η Κίνα. Είναι μια χαρά», πρόσθεσε η Γέλεν.

Η Γέλεν δήλωσε στο Reuters ότι η Ινδία και οι ιδιωτικές ινδικές πετρελαϊκές εταιρείες «μπορούν επίσης να αγοράσουν πετρέλαιο σε οποιαδήποτε τιμή θέλουν, αρκεί να μην χρησιμοποιούν αυτές τις δυτικές υπηρεσίες και να βρουν άλλες υπηρεσίες. Και σε κάθε περίπτωση είναι μια χαρά».

Τα σχόλια της Γέλεν έγιναν αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό επειδή κάτι τέτοιο ωφελεί την Ινδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα