ΑΘΗΝΑ
15:15
|
28.04.2024
Η πρόταση έρχεται ενώ ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκονται στην Καμπότζη για συναντήσεις με τους ηγέτες της ASEAN.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γεόλ πρότεινε σήμερα έναν μηχανισμό τριμερούς διαλόγου με την Κίνα και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου κορυφής των ηγετών τους για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) καθώς και της Κίνας, της Ιαπωνίας, και της Νότιας Κορέας, ο Γιουν προέτρεψε σε ισχυρότερες κοινές προσπάθειες για να ξεπεραστούν πολύπλοκες μελλοντικές κρίσεις, όπως αυτές που απορρέουν από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, καθώς και τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ο Γιουν δήλωσε επίσης ότι η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δυνατότητες αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει έναν ακόμα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει με μία φωνή, όπως ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Οι ηγέτες της ASEAN εξέφρασαν ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο αψηφά τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και να απαντήσει στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, την Κυριακή στην Πνομ Πενχ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Καμπότζη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ενώ την ίδια μέρα θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς και τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν και τον Κισίντα.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Καμπότζη, η δεύτερη που πραγματοποιεί πρόεδρος των ΗΠΑ στη χώρα, συνεχίζει την ώθηση της κυβέρνησής του να επιδείξει την επένδυσή της στο νότιο Ειρηνικό, η οποία τονίστηκε νωρίτερα φέτος όταν ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής της ASEAN στην Ουάσιγκτον, την πρώτη του είδους της. Χρησιμοποίησε επίσης έναν από τους ανώτερους βοηθούς του, τον Γιοχάνες Αβραάμ, ως επίσημο απεσταλμένο στο μπλοκ των 10 χωρών.

Η ASEAN φέτος έθεσε τις ΗΠΑ σε καθεστώς «ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης», μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική ενίσχυση της σχέσης τους η οποία τοποθετεί την Ουάσιγκτον στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα, στην οποία δόθηκε η διάκριση πέρυσι.

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει την ημέρα του στην Πνομ Πενχ με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χουν Σεν, τον οικοδεσπότη της περιφερειακής συνόδου κορυφής. Στη συνέχεια, θα μιλήσει στην ετήσια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ASEAN και θα συμμετάσχει στην παραδοσιακή ομαδική φωτογραφία με ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας και θα παρευρεθεί σε εορταστικό δείπνο που φιλοξενείται από μια παράλληλη σύνοδο κορυφής στην Καμπότζη με επίκεντρο την ανατολική Ασία.

Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις κορυφής της Ανατολικής Ασίας την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα