ΑΘΗΝΑ
16:21
|
26.04.2024
Μετά τη χθεσινή νίκη τους στην Αριζόνα, οι Δημοκρατικοί στρέφουν το βλέμμα τους στη Νεβάδα και τη Τζόρτζια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Μάρκ Κέλι κατάφερε να επανεκλεγεί την Παρασκευή στην κρίσιμη πολιτεία της Αριζόνα, νικώντας τον Ρεπουμπλικανό επιχειρηματία Μπλέικ Μάστερς και θέτοντας το κόμμα του μία νίκη μακριά από την απόκτηση του ελέγχου της Γερουσίας για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις για την επίλυση ενδεχόμενης ισοψηφίας, οι Δημοκρατικοί μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας κερδίζοντας είτε την έδρα της Νεβάδα, για την οποία η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, είτε τις επαναληπτικές εκλογές του επόμενου μήνα στην Τζόρτζια. Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται τώρα να κερδίσουν και τις δύο αυτές έδρες για να πάρουν την πλειοψηφία.

Ο Κέλι, πρώην αστροναύτης της NASA που έχει πετάξει στο διάστημα τέσσερις φορές, είναι παντρεμένος με την πρώην αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Γκάμπι Γκίφορντς, η οποία έχει επιβιώσει από πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας δολοφονίας το 2011 που σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε 13. Ο Κέλι και η Γκίφορντς συνίδρυσαν μια ομάδα υπεράσπισης της ασφάλειας των όπλων.

«Ήταν μια από τις μεγάλες τιμές της ζωής μου να υπηρετήσω ως Γερουσιαστής της Αριζόνα», ανέφερε ο Κέλι σε δήλωσή του. «Με ταπεινώνει η εμπιστοσύνη που μου έδειξε η πολιτεία μας για να συνεχίσω αυτό το έργο».

Η νίκη του Κέλι σε ειδικές εκλογές το 2020 που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν έδωσε στους Δημοκρατικούς και τις δύο έδρες της Γερουσίας της Αριζόνα για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Η αλλαγή προωθήθηκε από τα ταχέως μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία της πολιτείας και την αντιδημοτικότητα του Τραμπ.

Η εκστρατεία του Κέλι για το 2022 επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξή του για τα δικαιώματα στην άμβλωση, την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τη διασφάλιση σταθερής παροχής νερού εν μέσω ξηρασίας, η οποία έχει περιορίσει τη ροή του ποταμού Κολοράντο στην Αριζόνα.

Με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά αποδοχής, ο Κέλι αποστασιοποιήθηκε από τον πρόεδρο, ιδιαίτερα για την ασφάλεια των συνόρων, και υποβάθμισε τη δημοκρατική του τοποθέτηση εν μέσω αγωνίας για την κατάσταση της οικονομίας. Αυτοπροσδιορίστηκε επίσης ως ανεξάρτητος πρόθυμος να στηρίξει το κόμμα του, στο στυλ του Μακέιν.

Ο Μάστερς έγινε αγαπητός σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους ζητώντας την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, υιοθέτησε σκληρή στάση κατά των αμβλώσεων και προώθησε μια θεωρία δημοφιλή στους λευκούς εθνικιστές σύμφωνα με την οποία οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση για να αντικαταστήσουν τους λευκούς στις ΗΠΑ.

Κέρδισε την έγκριση του Τραμπ αφού ισχυρίστηκε ότι «ο Τραμπ κέρδισε το 2020», αλλά υπό πίεση κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, αναγνώρισε ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες. Αργότερα ισχυρίστηκε ξανά ότι ο Τραμπ κέρδισε.

Μετά τις προκριματικές, απέκρυψε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του από τον ιστότοπό του, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για τους μετριοπαθείς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που καθόρισαν τελικά τις εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα