ΑΘΗΝΑ
15:48
|
26.04.2024
«Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος με τον οποίο εντείνουμε την πίεση στο καθεστώς», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν, σε βιντεοσκοπημένη ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Πρέπει να προσέχουμε και να αναλαμβάνουμε δράση όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βρισκόμαστε μάρτυρες του γενναίου αγώνα των Ιρανών για μεγαλύτερη ελευθερία και δικαιοσύνη, και τη βίαιη βία εναντίον τους. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος με τον οποίο εντείνουμε την πίεση στο καθεστώς», ανέφερε ο Σολτς στην ανάρτησή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω της θανάσιμης καταστολής των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής Ιρανής, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg, με τα μέτρα να είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 14.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρατούνται από τις ιρανικές αρχές από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από περισσότερο από δύο μήνες, αφού η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε υπό κράτηση έχοντας συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν για φερόμενη παραβίαση των ισλαμικών ενδυματολογικών κωδίκων της χώρας, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα περιγράψει τις διαδηλώσεις ως ταραχές που υποκινούνται από ξένες χώρες και έχει απορρίψει ως «υποκρισία» τη διεθνή κριτική για τη βία των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις την 17η Οκτωβρίου στοχεύοντας 11 Ιρανούς και 4 οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας ηθικής και της κυβερνοάμυνας της χώρας, καθώς και του υπουργού Επικοινωνιών, Έισα Ζαρεπούρ, για την καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση. Οι περιορισμοί περιελάμβαναν ταξίδια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Το μπλοκ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα