ΑΘΗΝΑ
05:35
|
17.05.2024
«Όλοι θα πληρώνουμε λίγο περισσότερους φόρους, φοβάμαι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Θα ζητήσουμε από όλους θυσίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους φόρους και θα μειώσει τις δαπάνες αυτή την εβδομάδα για να δείξει ότι η Βρετανία μπορεί να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αποκαταστήσει την οικονομική της αξιοπιστία μετά το χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκάλεσε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά θα πρέπει να γλιτώσουν από μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης και πως οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες θα εξισορροπηθούν.

Μιλώντας πριν ανακοινώσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού την Πέμπτη, ο Χαντ ανέφερε ότι δεν θέλει να επιδεινώσει μια αναμενόμενη ύφεση, αλλά πρέπει να δείξει ότι θα μπορέσει να μειώσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει εκτιναχθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν θέλετε να κάνετε πράγματα που κάνουν οποιαδήποτε ύφεση στην οποία μπορεί να βρίσκεστε χειρότερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο Sky News. «Αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν κάνετε τίποτα, αν δεν δείξετε ότι θα μειώσουμε το χρέος μας με την πάροδο του χρόνου … τα επιτόκια ανεβαίνουν και έχετε μια ύφεση που έχει επιδεινωθεί».

Μετά από την αναταραχή στην αγορά ομολόγων που προκλήθηκε από μια σειρά μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών στον «μίνι προϋπολογισμό» της Τρας τον Σεπτέμβριο, ο Χαντ και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προειδοποίησαν ότι θα λάβουν σκληρές αποφάσεις σε μια εποχή που ο πληθωρισμός του 10% πιέζει ήδη τα νοικοκυριά.

«Όλοι θα πληρώνουμε λίγο περισσότερους φόρους, φοβάμαι», δήλωσε ο Χαντ. «Θα ζητήσουμε από όλους θυσίες, αλλά νομίζω ότι σε μια δίκαιη κοινωνία, όπως είμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει όριο στο πόσα μπορούν να ζητηθούν από ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Πολλοί νομοθέτες στους κυβερνώντες Συντηρητικούς αντιτίθενται σε υψηλότερους φόρους και μεγάλες αυξήσεις θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις εσωκομματικές εντάσεις.

Ερωτηθείς για τις περικοπές δαπανών, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων, ο Χαντ ανέφερε ότι μια ισχυρή οικονομία χρειάζεται καλές δημόσιες υπηρεσίες και θα προσεγγίσει τις περικοπές με «ισορροπημένο τρόπο» καθώς επιδιώκει να επαναφέρει τη Βρετανία σε μια πορεία προς ισχυρότερη ανάπτυξη.

Ο Χαντ δήλωσε επίσης ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας που έχουν οδηγήσει σε οξεία έλλειψη εργαζομένων για τις εταιρείες. Ερωτηθείς αν το Brexit ήταν ο λόγος που η Βρετανία ήταν η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) που δεν έχει ακόμη ανακτήσει το προ πανδημίας μέγεθός της, ο Χαντ απάντησε στο BBC πως «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα… Νομίζω ότι έχει να κάνει πολύ περισσότερο με άλλους παράγοντες στην αγορά εργασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ενέργεια αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που ανάγκασε την κυβέρνηση να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τα χειρότερα της αύξησης.

Ο Χαντ προειδοποίησε ότι ήταν «πολύ σημαντικό» ότι η κυβέρνηση στήριξε τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ενέργειας με το ανώτατο όριο ενέργειας έξι μηνών που πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο, αλλά η απεριόριστη υποστήριξη για όλους δεν ήταν βιώσιμη.

Πηγές ανέφεραν χθες ότι ο Χαντ εξέταζε μια μεγάλη αύξηση ενός απροσδόκητου φόρου στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και την επέκτασή του σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα