ΑΘΗΝΑ
01:25
|
25.04.2024
Με τα αποτελέσματα στη Νεβάδα να έχουν πλέον αποφασιστεί, η Τζόρτζια είναι η μόνη πολιτεία όπου τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται για μια έδρα στη Γερουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Δημοκρατικοί απέκρουσαν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να ανακαταλάβουν τη Γερουσία των ΗΠΑ και καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτούς να ματαιώσουν την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αφού η νίκη της Κάθριν Κορτέζ Μάστο στη Νεβάδα χάρισε στους Δημοκρατικούς τις 50 έδρες που χρειάζονταν για να διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος, καθώς η ισοψηφία στην 100μελή Γερουσία επιλύνεται με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Με τα αποτελέσματα στη Νεβάδα να έχουν πλέον αποφασιστεί, η Τζόρτζια είναι η μόνη πολιτεία όπου και τα δύο κόμματα εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για μια έδρα στη Γερουσία. Ο Δημοκρατικός εν ενεργεία γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό Χέρσελ Γουόκερ στις επαναληπτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.

Ο δημοκρατικός έλεγχος της Γερουσίας διασφαλίζει μια ομαλότερη διαδικασία για τους διορισμούς στο υπουργικό συμβούλιο και τις δικαστικές επιλογές του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για ενδεχόμενα ανοίγματα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το κόμμα θα διατηρήσει επίσης τον έλεγχο των επιτροπών και θα έχει την εξουσία να διερευνήσει ή να εποπτεύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και θα μπορεί να απορρίψει νομοθεσίες που έχει στείλει στη Γερουσία η Βουλή εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τον έλεγχό της.

Στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης, για τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Μπάιντεν δήλωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών ότι «Αισθάνομαι καλά. Ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι η κατάκτηση μιας 51ης έδρας από τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια θα ήταν σημαντική και θα επέτρεπε στους Δημοκρατικούς να ενισχύσουν τη θέση τους στις επιτροπές της Γερουσίας. «Είναι απλά καλύτερα», είπε ο Μπάιντεν. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο».

Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να αποσπάσουν μια νίκη στη Βουλή, αυτό θα σήμαινε τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου για τους Δημοκρατικούς, ωστόσο το κόμμα εξακολουθεί να μην διαθέτει τις 60 ψήφους στη Γερουσία που απαιτούνται για την προώθηση πολλών ειδών σημαντικών νομοθετικών αλλαγών.

Οδεύοντας προς τις ενδιάμεσες εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώθηκαν στην οικονομία, μια κορυφαία ανησυχία για πολλούς ψηφοφόρους εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού και υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τροφίμων, και τόνισαν τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων, κατηγορώντας τον Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί ενισχύθηκαν από ψηφοφόρους θυμωμένους για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Παρουσίασαν επίσης τους Ρεπουμπλικάνους ως ακραίους και ως απειλή για τη δημοκρατία, μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ, που επαναλήφθηκαν από πολλούς Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα