ΑΘΗΝΑ
04:43
|
21.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει πλέον 28 ημέρες για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι σχημάτισε κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έλαβε επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, αφού έλαβε 64 συστάσεις σε διαβουλεύσεις που είχε ο Χέρτζογκ την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους όλων των κομμάτων που θα υπηρετήσουν στο κοινοβούλιο.

Αφού ευχαρίστησε τα κόμματα για τις συστάσεις τους και διαβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου έλαβε πολύ περισσότερες συστάσεις από οποιονδήποτε άλλο, ο Χέρτζογκ δήλωσε επίσης ότι «δεν αγνοεί» τη συνεχιζόμενη δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά, αλλά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί στο παρελθόν ότι αυτό δεν αποτελούσε εμπόδιο για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου.

«Το κράτος του Ισραήλ απαιτεί μια κυβέρνηση που ακόμη και αν η σύνθεσή της δεν αντικατοπτρίζει όλες τις κοσμοθεωρίες και τα τμήματα του νομοθετικού σώματος, εντούτοις γνωρίζει να ηγείται μιας διαδικασίας σύνδεσης και ενοποίησης, μεταξύ όλων των τμημάτων του λαού μας, και να διεξάγει έναν υπεύθυνο, προσεκτικό, ανοιχτό, ειλικρινή και προσεκτικό διάλογο με τους άλλους κλάδους της κυβέρνησης», δήλωσε ο Χέρτζογκ.

«Ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ τμημάτων του λαού σε θεμελιώδη ζητήματα, υπάρχουν περισσότερα από αρκετά ζητήματα γύρω από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία μπορεί να ενωθεί και να συμφωνήσει. Είμαστε αδέλφια, είμαστε γραφτό να ζούμε δίπλα-δίπλα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου έχει πλέον 28 ημέρες για να ανακοινώσει στον Χέρτζογκ ότι σχημάτισε κυβέρνηση. Μπορεί να λάβει επιπλέον 14 ημέρες εάν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πολύ νωρίτερα από αυτό, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έχουν ήδη επιτευχθεί συμφωνίες.

Ο Νετανιάχου φέρεται να θέλει να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, ακόμη και χωρίς πλήρως διαμορφωμένες συμφωνίες συνασπισμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα