ΑΘΗΝΑ
17:33
|
28.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Πνομ Πενχ στην Καμπότζη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Δύση «στρατιωτικοποιεί» τη νοτιοανατολική Ασία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα, θέτοντας το σκηνικό για μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών ηγετών στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Ο Λαβρόφ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής, την πρώτη από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το πρόγραμμα του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν του επιτρέπει να παρευρεθεί.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον χώρο».

Όπως ανέφερε, η στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού του Τζο Μπάιντεν ήταν μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι «δομές χωρίς αποκλεισμούς» για περιφερειακή συνεργασία και θα περιλαμβάνει «τη στρατιωτικοποίηση αυτής της περιοχής με προφανή εστίαση στον περιορισμό της Κίνας και στον περιορισμό των ρωσικών συμφερόντων στην Ασία του Ειρηνικού».

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει έναν «Ινδο-Ειρηνικό που είναι ελεύθερος και ανοιχτός, σταθερός και ευημερών και ανθεκτικός και ασφαλής» καθώς περιέγραψε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της περιοχής.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία είναι μέλη της ASEAN, μιας 10μελούς ομάδας χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες συμμετείχαν στις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα