ΑΘΗΝΑ
03:11
|
26.04.2024
Η κίνηση «θα επιτρέψει στη Γερμανία να αναζητήσει νέους προμηθευτές φυσικού αερίου», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο της Γερμανίας να αναλάβει το 100% της ιδιοκτησίας του ενεργειακού κολοσσού SEFE, παλαιότερα γνωστή ως Gazprom Germania, το γερμανικό παρακλάδι της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ενέκρινε ένα γερμανικό μέτρο ενίσχυσης ύψους 225,6 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της εταιρείας, η οποία επί του παρόντος τίθεται υπό την κηδεμονία του Βερολίνου.

«Χαιρετίζουμε την αλλαγή ιδιοκτησίας της SEFE, η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να αναζητήσει νέους προμηθευτές φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι εταιρείες ενέργειας που εδρεύουν στη Γερμανία έχουν πληγεί από κρίσεις ρευστότητας και οικονομικές απώλειες αφού η ρωσική Gazprom σταμάτησε να παρέχει συμφωνημένες προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει τη διάσωση της SEFE. Το Βερολίνο έχει κινηθεί για να κρατικοποιήσει άλλους ενεργειακούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Uniper και της τοπικής θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συνομιλίες με την VNG.

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το γερμανικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την επίλυση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ενός κράτους μέλους», σύμφωνα με τη δήλωση του σώματος σχετικά με τη SEFE.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν να τροποποιηθούν και πάλι οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε περίπτωση κρίσης, ώστε να επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις σε εταιρείες ενέργειας προκειμένου να καλύψουν το κόστος των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές και ασταθείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Bloomberg, διπλωμάτες έχουν κληθεί για να προσπαθήσουν να επιλύσουν μια διαφωνία που έχει προκύψει σχετικά με τη μείωση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ινδία από την SEFE.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από την SEFE στην GAIL India έχουν διαταραχθεί από τον Μάιο, αφού οι κυρώσεις της Μόσχας κατά του ομίλου κατέστησαν αδύνατη την προμήθεια φορτίων από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ινδία προτείνει στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές προμήθειες από το χαρτοφυλάκιό της για να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις.

Η παγκόσμια αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλήξει σκληρά τις ευαίσθητες στις τιμές αναδυόμενες χώρες. Η Ινδία πληρώνει ποσά ρεκόρ για να αντικαταστήσει τις προμήθειες, ενώ με τις τιμές στα ύψη, ορισμένοι προμηθευτές στη Νότια Ασία απλώς ακύρωσαν τις μακροχρόνιες προγραμματισμένες παραδόσεις υπέρ καλύτερων αποδόσεων αλλού.

Η μονάδα της SEFE στη Σιγκαπούρη δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τη μακροπρόθεσμη σύμβασή της για LNG με την GAIL. «Ως αποτέλεσμα των ρωσικών κυρώσεων κατά της SEFE και των θυγατρικών της, συμπεριλαμβανομένων των SM&T και SM&T Singapore, τόσο ο όμιλος SEFE όσο και η GAIL επηρεάζονται από την επακόλουθη διακοπή των προμηθειών», δήλωσε εκπρόσωπος της SEFE. «Η SEFE και η GAIL αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα από κοινού στο πλαίσιο των συμβατικών συμφωνιών τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα