ΑΘΗΝΑ
22:51
|
04.05.2024
Τα ΗΑΕ προσπάθησαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η Washington Post, επικαλούμενη την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, αποκάλυψε χθες ότι το κράτος του Κόλπου, που από καιρό θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, προσπαθούσε επί χρόνια να διαμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ, παράνομα και νόμιμα σε διάφορες διοικήσεις του Λευκού Οίκου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κατάφεραν εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν «εξάρτηση από συνεισφορές εκστρατείας, ευαισθησία σε ισχυρές εταιρείες λόμπι και χαλαρή επιβολή των νόμων αποκάλυψης που αποσκοπούν στην προστασία από παρεμβάσεις ξένων κυβερνήσεων».

Ενώ ορισμένα από τα μέτρα επιρροής των ΗΑΕ ήταν γνωστά στους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, ορισμένες επιχειρήσεις έμοιαζαν πολύ με κατασκοπεία, ανέφερε η Post.

Μία από τις επιχειρήσεις επιρροής που αναφέρονται στην έκθεση αφορούσε την πρόσληψη τριών πρώην υπαλλήλων πληροφοριών και στρατιωτικών των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τα ΗΑΕ να παρακολουθούν αντιφρονούντες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και αμερικανικές εταιρείες.

Το τρίο παραδέχτηκε πέρυσι ότι παρείχε εξελιγμένη τεχνολογία hacking υπολογιστών στην κυβέρνηση των Εμιράτων και συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 1,68 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υπόθεση ήταν η «πρώτη στο είδος της».

Την περασμένη εβδομάδα, ένας συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε από την παράνομη δράση του ξένου πράκτορα των ΗΑΕ. Ο Τομ Μπάρακ συνελήφθη πέρυσι για εννέα ποινικές κατηγορίες, όπως συνωμοσία, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ψευδείς δηλώσεις στο FBI.

Ο 75χρονος κατηγορήθηκε ότι εργαζόταν για χρόνια για να προωθήσει κρυφά τα συμφέροντα των ΗΑΕ μέσω της επιρροής του στην προεδρική εκστρατεία Τραμπ το 2016 και στην κυβέρνησή του.

Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα, σε δήλωσή του είπε ότι είναι «περήφανος για την επιρροή και την καλή θέση των ΗΑΕ στις ΗΠΑ».

«Κερδίστηκε σκληρά και το άξιζε. Είναι προϊόν δεκαετιών στενής συνεργασίας ΗΑΕ-ΗΠΑ και αποτελεσματικής διπλωματίας. Αντανακλά κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες.»

Από το 2016 το Άμπου Ντάμπι έχει ξοδέψει περισσότερα από 154 εκατομμύρια δολάρια σε λομπίστες σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια περισσότερα έχουν επίσης δαπανηθεί σε δωρεές σε πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ, με πολλούς να έχουν προχωρήσει στην παραγωγή πολιτικών εγγράφων με ευρήματα ευνοϊκά για τα συμφέροντα των ΗΑΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα